Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 10, som Folketingets Retsudvalg (B 92) har stillet til justitsministeren den 8. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 10 fra Folketingets Retsudvalg (B 92):

 

”Det fremgår af ministerens brev af 26/4-07 til medlem af Europaparlamentet Søren Søndergaard, at PET har oplyst, at der er indgået en aftale med Rigsarkivet i 1965 om, at der bevares enkelte sager, som må antages at have en særlig historisk interesse, at disse sager opbevares i særligt aflåste skabe, som kun tjenestens arkivpersonale har adgang til, samt at disse sagsakter ikke kan findes ved søgning i tjenestens almindelige registre. Ministeren bedes fremsende en kopi af aftalen mellem Rigsarkivet og PET, samt oplyse om ministeren finder det retssikkerhedsmæssigt betryggende, at der findes sådanne sager, der ikke kontrolleres af Wambergudvalget.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste:

 

”Wamberg-udvalget fører som bekendt en fuldstændig kontrol med hensyn til registreringer af danske og herboende udenlandske statsborgere og organisationer. En registrering skal slettes, hvis der i en periode på 10 år ikke er tilgået sagen nye relevante efterretningsmæssige oplysninger. Hvis efterretningstjenesten vurderer, at sagen bør bibeholdes, kan den forelægge en anmodning herom for Wamberg-udvalget, der kan tillade, at registreringen bevares i yderligere 10 år.

 

Herudover bevares efter aftale indgået i 1965 med Rigsarkivet enkelte sager, som må antages at have særlig historisk interesse. Sådanne sager opbevares hos tjenesten, indtil det skønnes forsvarligt at aflevere dem til Statens Arkiver. Sagerne opbevares i særligt aflåste stålskabe, som kun tjenestens arkivpersonale har adgang til. Sagsakterne kan ligeledes ikke fremfindes ved søgning i tjenestens almindelige registre. Der kan i den forbindelse henvises til vedlagte kopi af brevveksling fra 1995/1996 mellem den daværende formand for Wamberg-udvalget (Kontroludvalget vedrørende Politiets Efterretningstjeneste), Justitsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste, som afspejler de nuværende rammer for Politiets Efterretningstjenestes opbevaring af sager med særlig historisk interesse.

 

Spørgsmålet om sager af særlig historisk interesse har været drøftet mellem medlemmer af Wamberg-udvalget og efterretningstjenesten på et af de seneste møder i udvalget. Udvalget foreslog i den forbindelse, at spørgsmålet om udvalgets kontrol med sager af særlig historisk interesse og efterretningstjenestens opbevaring af sådanne sager blev reguleret i de nye retningslinjer for udvalgets virksomhed. Disse retningslinjer er under udarbejdelse og forventes at kunne træde i kraft i løbet af 2007.

 

Politiets Efterretningstjeneste har for nylig afholdt møde med en repræsentant for Statens Arkiver med henblik på at drøfte en revision og eventuel modernisering af aftalen fra 1965 mellem Rigsarkivet og Politiets Efterretningstjeneste. Statens Arkiver tilkendegav på mødet, at man vil overveje spørgsmålet og derefter vende til sagen. Statens Arkiver oplyste tillige, at man desværre ikke grundet de særlige sikkerhedsmæssige krav, der gælder for opbevaringen af efterretningstjenestens sager, på nuværende tidspunkt havde mulighed for at opbevare flere akter fra Politiets Efterretningstjeneste, end de allerede afleverede.”

 

Som det bl.a. fremgår af Politiets Efterretningstjenestes udtalelse, har efterretningstjenesten og Wamberg-udvalget for nylig drøftet spørgsmålet om efterretningstjenestens opbevaring af sager, som må antages at have særlig historisk interesse. I den forbindelse er det foreslået, at spørgsmålet om kontrol med sager af særlig historisk interesse og efterretningstjenestens opbevaring af sådanne sager kommer til at indgå i de nye retningslinjer for Wamberg-udvalgets virksomhed.

 

Det er min opfattelse, at retssikkerhedsmæssige hensyn taler for, at der etableres en ordning, hvorefter Wamberg-udvalget får mulighed for at føre kontrol med efterretningstjenestens opbevaring af sager, som må antages at have en særlig historisk interesse. Jeg har derfor også med stor tilfredshed noteret mig Wamberg-udvalgets interesse for spørgsmålet om opbevaring af disse sager. Justitsministeriet vil således inddrage dette spørgsmål i forbindelse med udarbejdelsen af de nye retningslinjer for Wamberg-udvalgets virksomhed.

 

Der vedlægges kopi af den brevveksling, som efterretningstjenesten henviser til i sin udtalelse. Der vedlægges endvidere kopi af den aftale fra 1965 mellem Rigsarkivet og Politiets Efterretningstjeneste, som omtales i spørgsmålet.