Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             9. marts 2007

J. nr.           360-2

  

 

Trafikudvalget har i brev af 9. februar 2007 stillet mig følgende spørgsmål 8 (B9), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr.  8:

 

" Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra MetroXpress fredag den 9. februar 2007: ”Lomborg: Byg diger."

Svar:

 

I min læsning af artiklen hæfter jeg mig overordnet set ved, at der er mange måder at håndtere klimaproblemet på.

 

Som minister med ansvar for kystbeskyttelsesområdet bemærker jeg især, at Bjørn Lomborg frem­hæver, at digerne skal forhøjes og at nybyggeri langs havnefronter skal sikres mod oversvømmelser. Dette udsagn støttes af dr. phil. Jes Fenger fra Danmarks Miljøundersøgelser. Jes Fenger peger desuden på, at de højere vandstande vil kunne sætte lavtliggende landområder under vand og æde en mindre del af Vestkysten.

 

Jeg er enig i, at det er meget relevant løbende at foretage vurderinger af, hvordan klimaændringer kan ændre behovet for kystbeskyttelse, hvis det nuværende sikkerhedsniveau skal bevares. Jeg ser derfor artiklen som et interessant bidrag til debatten omkring tilpasningen til klimaændringerne på kystbeskyttelsesområdet.

 

Centrale aspekter ved klimaforandringernes effekt på kystbeskyttelsen er dels selve omfanget af vandstandsstigningen dels hvornår denne vil indtræde. De internationale forskningsresultater viser fortsat en relativ stor usikkerhed omkring begge aspekter. 

 

Artiklens indhold giver mig derfor anledning til at understrege, at klimaændringerne forventes at ville indtræde gradvist, og at der fortsat er usikkerhed omkring deres omfang. En forstærkning af et dige allerede nu vil derfor være en overinvestering, hvis vandstandsstigningen viser sig at være mindre end forudsat. Samtidig vil en forstærkning af et dige kunne udføres inden for en kort årrække, hvorfor der er den nødvendige tid til at afvente mere sikre prognoser i de kommende år. 

 

Kystdirektoratet foretager løbende vurderinger af kystbeskyttelsesniveauet set i forhold til de forventede klimaændringer. Jeg har derfor bedt Kystdirektoratet udarbejde et notat omkring konsekvenserne for kystbeskyttelsessituationen i Danmark set i forhold til de forventede klimaforandringer.

 

Med venlig hilsen

 

 

Brian Mikkelsen

Fg. Transport- og energiminister