Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             20. marts 2007

J nr.             360-2

  

 

Trafikudvalget har i brev af 07-03-07 stillet mig følgende spørgsmål 17 (TRU B9), som jeg hermed skal besvare.

 

./.     Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål nr. 17:

 

"Hvad er årsagen til, at Kystdirektoratet har besluttet at forøge revlefodringen i referenceområde 1 og umiddelbart nord for SIC-projektet med 1,1 mio km3 sand den 30. juni 2004?"

Svar:

 

For perioden 2004-2008 er der mellem staten, det daværende Ringkøbing Amt og kystkommunerne indgået en aftale for at sikre dele af den jyske vestkyst mod gennembrud.  Aftalen er kendt som Fællesaftalen. I forbindelse med aftalens indgåelse opstilles nogle forventninger til udviklingen på Vestkysten i perioden, som anses for at være opnåelige inden for aftalens økonomiske ramme.

Kystdirektoratet foretager løbende i aftaleperioden opdateringer af kystbeskyttelsesbehovet med udgangspunkt i kysttekniske vurderinger af effekten af indsatsen på Vestkysten. Samtidig tages der også hensyn til enhedspriserne på sandfodring, som er den mest benyttede kystbeskyttelsesmetode. Disse vurderinger sammenfattes i en samlet handlingsplan for det enkelte år, der beskriver de tiltag, som er mulige inden for den fastsatte økonomiske ramme.

Sandfodringsmængden i Fællesaftaleperioden 2004-08 blev således fastlagt i efteråret 2003 ud fra en kystteknisk vurdering og de forventede enhedspriser, idet udbuddet af hvert års sandfodring skal ske efteråret før det år, som sandfodringen foregår. Først efter indgåelsen af Fællesaftalen i januar 2004 blev det muligt at udarbejde handlingsplanen for 2004. Den var færdig i marts 2004.

I forbindelse med EU-licitationen, som blev afholdt 14. april 2004, viste det sig, at der var tale om priser, der var væsentligt lavere end priserne på tidspunktet for indgåelsen af aftalen. Ved udarbejdelsen af handlingsplanen for 2005-06, blev der derfor anvendt enhedspriser, som var lavere end de, som udgjorde grundlaget for handlingsplanen for 2004. Derved blev fodringsmængderne øget i forhold til handlingsplanen for 2004, for på den måde at optimere fodringsindsatsen og skabe en sikkerhedsmargin i tilfælde af en periode med særligt hårdt vejr. Jeg finder det naturligt, at Kystdirektoratet løbende foretager denne optimering af fodringsindsatsen igennem den femårige aftaleperiode.

Optimeringen af fodringsindsatsen foregik dermed inden forsøgets projektgruppe blev enige om at benytte strækningen som forsøgsstrækning og de to professorer, som evaluerer forsøget, har løbende fået stillet alle relevante informationer omkring fodringsindsatsen på strækningen til rådighed. Dette fremgår tydeligt af to professorers evalueringsrapporter.

Jeg skal afslutningsvis understrege, at jeg ud fra en generel sikkerhedsvurdering har fundet det vigtigt, at Kystdirektoratet udfører det nødvendige kystbeskyttelsesarbejde med udgangspunkt i Fællesaftalen sideløbende med at forsøget gennemføres på et højt videnskabeligt niveau med de to professorer, der evaluerer forsøget, som garanter for dette.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen