Hver anden dansker har i dag problemer med de helt grundliggende, basale it-sikkerheds-færdigheder, og det tal vil faktisk stige i de kommende år, i takt med at vi stiller stadig større krav til, hvad man skal kunne for at kunne færdes sikkert på nettet. Derfor er dagens debat tiltrængt, og med den nyhed, der kom fra ministerens side her en fredag eftermiddag i Folketinget før påske, om, at der er tilsagn om, at man vil lave en ny ordning, så kan man jo ikke få det bedre som it-ordfører.
Det nuværende it-sikkerheds-panel opstod jo, da ministeren valgte at lukke det tidligere it-sikkerheds-råd, og medlemmerne af panelet har, som det også fremgik af debatten, selv blandet sig i den offentlige debat og sagt, at de efterlyser at blive taget mere seriøst. De vil have flere muskler og være mindre bundet af ministerens og ministeriets politikker.
Samtidig har Teknologirådet også som en del af afløsningen af det gamle it-sikkerheds-råd lavet den første rapport, og i den rapport står der søreme også, at Teknologirådet anbefaler oprettelsen af et selvstændigt it-sikkerheds-råd. Temmelig ironisk er det jo, at de, der skulle erstatte it-sikkerheds-rådet, begge påpeger, at den erstatning altså ikke er god nok, og at der skal noget andet til. Det er også det, som vi nu har fået tilsagn fra regeringen om at man er i gang med. Det synes jeg jo bare er positivt.
Når det drejer sig om indholdet af selve forslaget, som vi behandler i dag, er der ingen tvivl om, at vi skal se bredere. It-sikkerhed er jo andet og mere end ren folkeoplysning. Jeg synes, det er vigtigt og godt, at vi har folkeoplysningsvinklen på det, og det synes jeg godt vi kan kvittere for. Det synes jeg er godt set af Enhedslisten, men der er jo mange andre ting, som et it-sikkerheds-råd eller et råd for større it-sikkerhed, hvad det nu kommer til at hedde, skal beskæftige sig med, ikke mindst rådgive staten og det offentlige, når det handler om investeringer i større it-programmer.
Til sidst vil jeg lige kommentere økonomien i forslaget. Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at vi skal bruge nogle flere penge på it-sikkerhed. Det kan simpelt ikke betale sig andet, og jeg har stillet nogle spørgsmål til ministeren for at få udredet, hvor meget vi i dag bruger på it-sikkerhed. Det kunne være interessant at vide, for man kan jo, som forslaget lægger op til, let sammenligne it-sikkerhed med trafiksikkerhed, og der må man sige, at der i hvert fald er stor forskel på de økonomiske ressourcer, man har til trafiksikkerhedskampagner, og dem, man har til it-sikkerhed. Derfor synes jeg, at vi må se på, hvordan vi kan løfte området, både ved at lave et selvstændigt råd, give det flere muskler, men også give det flere midler.