Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 0. maj 2007

1. udkast

Betænkning

over

 Forslag til folketingsbeslutning om, at børn højst må tilbringe 6 måneder i et dansk asylcenter

[af Morten Ã˜stergaard (RV), Steen Gade (SF) og Jørgen Arbo‑Bæhr (EL) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 6. februar 2007 og var til 1. behandling den 2. marts 2007. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Integrationsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i <> møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Det er Socialdemokraternes opfattelse, at det er et klart politisk ansvar, at vi sikrer, at de børn og voksne, der bor på landets asylcentre, har ordentlige livsbetingelser. Socialdemokraterne anser det for yderst vigtigt, at børnefamilierne på asylcentrene har ordentlige og stabile boligforhold og rammer for familiens liv. Desuden skal det være sådan, at asylansøgere, uanset om de får asyl eller ej, ikke må blive syge og fysisk og psykisk nedbrudte under opholdet på asylcentrene.

Børns trivsel er meget afhængig af, at deres forældre har det godt. Derfor mener Socialdemokraterne, at vi, som for børnenes vedkommende, også skal fokusere på forældrenes trivsel på asylcentrene. Denne kan i manges tilfælde forbedres væsentligt, hvis man som asylansøger får mulighed for at arbejde og uddanne sig.

Socialdemokraterne mener ikke, at det vil være hensigtsmæssigt i asylfasen at flytte rundt på familierne, hvilket kan blive en uheldig konsekvens af beslutningsforslaget. Da det desuden allerede under den nuværende lovgivning er muligt at flytte en specifik familie fra et asylcenter og anvise til en alternativ bolig, vil Socialdemokraterne stemme nej til beslutningsforslaget.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.


 

  Anne‑Mette Winther Christiansen (V) fmd.  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Irene Simonsen (V) Â  Eyvind Vesselbo (V) Â  Jørgen Winther (V) Â  Jesper Langballe (DF) Â  Søren Krarup (DF) Â  Henriette Kjær (KF) Â  Allan Niebuhr (KF) Â  Lotte Bundsgaard (S) nfmd.  Bjørn Medom Nielsen (S) Â  Troels Ravn (S) Â  Sophie Hæstorp Andersen (S) Â  Simon Emil Ammitzbøll (RV) Â  Morten Ã˜stergaard (RV) Â  Steen Gade (SF) Â  Jørgen Arbo‑Bæhr (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

 

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

22

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

16

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

 

3

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 88

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for behandling af beslutningsforslaget

2

Endelig tidsplan for behandling af beslutningsforslaget