Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
 
 

København, den 1. december 2006

Sagsnr.: 1874/249155

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 21. november 2006 (Ad. B 5 – bilag 1) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20. november 2006 fra Landsforeningen Levende Hav, jf. B 5 - bilag 1".

 

Svar:

 

Landsforeningen Levende Hav har i flere år arbejdet for at få indført en særlig reguleringsordning for de kystfiskere, der trækker fartøjerne op på stranden.

 

Ejere af kystfiskerfartøjer har de seneste år haft mulighed for at vælge at fiske med en årsmængde på torsk og tunge. I forbindelse med Ny Regulering har ejere af kystfiskerfartøjerne fået tildelt fartøjskvoteandele (FKA) efter de almindelige regler, dvs. baseret på fartøjets historiske fiskeri i referenceperioden og med hensyntagen til eventuelt atypiske forhold. De fartøjer, der fremover ønsker at deltage i den særlige kystfiskerordning, får fra 1. januar 2007 desuden del i den ekstra mængde torsk og tunge, der gives som led i Ny Regulering.

 

I en ordning som Ny Regulering, hvor tildeling af kvoteandele er baseret på det enkelte fartøjs faktiske fiskeri i en given periode, vil det enkelte fartøjs kvoteandele afspejle det hidtidige fiskeri. Kystfiskersegmentet bliver således særligt tilgodeset under såvel den eksisterende som den kommende regulering.

 

For så vidt angår spørgsmålet om indførsel af et økologisk mærke, kan jeg henvise til Folketingets drøftelse af B 5 onsdag den 22. november 2006, hvor der var flertal for regeringens linje. Jeg vil derfor fortsat arbejde for en fælles løsning på EU-plan og her presse på for at få en fornuftig ordning baseret på det private initiativ og til gavn for såvel forbrugerne som erhvervet.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

 

/Mogens Kjørup