ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 455542

 

23. maj 2007

Besvarelse af spørgsmål 6 (B 15) stillet af Det Politisk-Økonomiske Udvalg den 13. april 2007.    

 

Spørgsmål 6:

Efter flere eksempler på, at leverandører til det offentlige ikke efterlever konventionerne om børnearbejde og arbejdstagernes rettigheder, bl.a. således som det er dokumenteret i Nyhedsavisen den 3. april 2007 med oplysning om, at danske       sygehuse køber kirurgisk udstyr fra pakistanske fabrikker, hvor 10-årige arbejder med giftige kemikalier bedes ministeren redegøre for, hvordan ministeren vil sikre, at alle offentlige indkøbere sørger for, at deres leverandører inkl. underleverandører efterlever menneskerettighederne og de FN- og ILO-konventioner om arbejdstageres rettigheder og børnearbejde, som Danmark har skrevet under på.

 

Svar:

Som jeg oplyste i forbindelse med 1. behandlingen af beslutningsforslag B15, skal udførelsen af en offentlig opgave ske i fuld overensstemmelse med alle nationale, internationale og europæiske regelsæt, der obligatorisk finder anvendelse på det sociale område. Det gælder også i det omfang, der gøres brug af udenlandske underleverandører. Reglerne er således på plads.

 

Det betyder ikke, at der ikke kan forekomme sager, hvor visse underleverandører ikke lever op til reglerne i de internationale konventioner. Det vil være stort set umuligt og indebære et omfattende og ressourcekrævende bureaukrati at tjekke alle produktionsled, og derfor kan man, uanset hvilke sikringer man indfører, aldrig garantere, at der ikke forekommer misbrugstilfælde.

 

Når det er sagt, så er det klart, at globaliseringen generelt medfører et større ansvar også for offentlige indkøbere, og derfor skal det offentlige være opmærksomme på, at de ikke bare blindt køber produkter der hvor det er billigst, men skal også være opmærksom på de forhold, som produkterne produceres under. Dette ansvar håndteres efter min opfattelse bedst efter de eksisterende regler for udbud, kontraktindgåelse og evt. opsigelse af kontrakter.

 

Med hensyn til den konkrete sag om danske sygehuses køb af udstyr fra Pakistan er den selvfølgelig helt uacceptabel. Jeg har i den forbindelse haft kontakt til Danske Regioner, der har oplyst følgende:

 

"Etiske retningslinier er et element i de indkøbsstrategier, som vedtages politisk af den enkelte region. Regionernes arbejde understøttes af et samarbejde i regi af Danske Regioner.

 

Danske Regioner tager skarp afstand fra anvendelse af børnearbejde. PÃ¥ et møde i Danske Regioners Forretningsudvalg er det besluttet, at regionernes kritiske holdning til børnearbejde skal skrives ind i Regionernes Indkøbsstrategi. Det er desuden i Forretningsudvalget besluttet, at der i regi af regionernes indkøbschefer diskuteres hvordan man kan gøre endnu mere for at tage hÃ¥nd om problemstillingen med børnearbejde bl.a. ved at stille yderligere krav i forbindelse med udbud. 

 

Indkøbscheferne har endvidere diskuteret sagen om børnearbejde med Medicoindustrien på et fælles møde for at skabe bedre sikkerhed for, at børnearbejde ikke anvendes til produktion af medicinsk udstyr til danske sygehuse."

 

På den baggrund mener jeg ikke, at der er behov for, at der tages yderligere tiltag overfor offentlige indkøbere.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk