Betænkning afgivet af Miljø- og Planlægningsudvalget den 16. maj 2007

Betænkning

over

Forslag til folketingsbeslutning om at gå foran på kemikalieområdet ved indførelse af forbud mod bromerede flammehæmmere

[af Rune Lund (EL) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 20. marts 2007 og var til 1. behandling den 3. maj 2007. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Miljø- og Planlægningsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF og KF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.

Et mindretal i udvalget (S, RV, SF, EL og IA) indstiller beslutningsforslag til vedtagelse uændret.

Socialdemokratiets medlemmer af udvalget er meget enige i beslutningsforslaget fra Enhedslisten og i dets intention, nemlig at forbyde brugen af bromerede flammehæmmere. De udgør en sundhedsfare, og gennem de seneste år er vi blevet gjort bekendt med skadevirkninger, der gang på gang aktualiserer denne debat.

Socialdemokratiet finder, at de stoffer, som det i dag er videnskabeligt bevist har hormonforstyrrende effekter, bør forbydes. Samtidig bør de stoffer, som er mistænkt for at have hormonforstyrrende effekter, udfases ud fra et særligt forsigtighedsprincip, selv om der mangler tilstrækkelige beviser for det. Der er nemlig i dag i mange tilfælde gode alternativer til de bromerede flammehæmmere. Socialdemokraterne finder, at et forbud mod disse skadelige stoffer burde være oplagt.

EU’s kemikalielovgivning, REACH, kommer meget vel på et tidspunkt i dens udvikling frem til det samme, som der er foreslået i dette beslutningsforslag; og på det tidspunkt vil den danske befolkning ikke kunne forstå, hvorfor vi med den viden – grænsende til evidens – som vi har i dag, ikke for længst havde indført et nationalt forbud.

Socialdemokratiet kan derfor støtte beslutningsforslaget.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Fólkaflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Erling Bonnesen (V) Â  Birgitte Josefsen (V) nfmd.  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Inger Beinov Støjberg (V) Â  Eyvind Vesselbo (V) Â  Jørn Dohrmann (DF) Â  Walter Christophersen (DF) Â  Christian Wedell‑Neergaard (KF) fmd.  Helle Sjelle (KF) Â  Ole Vagn Christensen (S) Â  Torben Hansen (S)   Mette Gjerskov (S) Â  Martin Lidegaard (RV) Â  Johs. Poulsen (RV) Â  Steen Gade (SF) Â  Per Clausen (EL) Â  Sofia Rossen (IA) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Fólkaflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

51

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

22

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

16

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

4

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 117

Bilagsnr.

Titel

1

1. udkast til betænkning

2

Tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget