Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 15 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om beskyttelse af børn og unge mod seksuelle overgreb (B 111), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. august 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 15 af 13. august 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om beskyttelse af børn og unge mod seksuelle overgreb (B 111):

 

 

”Ad ministerens svar på spm. 11:

Mener ministeren også, at de danske forsøgsregler i praksis rækker videre end de britiske regler?”

 

Svar:

 

Som det blandt andet blev oplyst i besvarelsen af spørgsmål nr. 11, giver den danske straffelov mulighed for at sætte ind over for seksuelle overgreb mod børn på et tidligt tidspunkt i gerningsforløbet.

 

Det fremgår således af straffelovens § 21, at handlinger, som sigter til at fremme eller bevirke udførelsen af en forbrydelse, straffes som forsøg, når forbrydelsen ikke fuldbyrdes. De danske forsøgsregler kriminaliserer dermed blandt andet ethvert forsøg på seksuelle overgreb mod et barn.

 

Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 10, er det ikke muligt af politiets statistikregistre at udtrække oplysninger, som ikke relaterer sig til straffelovgivningens gerningsbeskrivelser. Der kan derfor heller ikke fra statistikregistrene udtrækkes oplysninger vedrørende eventuel internetkontakt mellem gerningsmand og offer.

 

Justitsministeriet er således ikke i besiddelse af oplysninger om den praktiske anvendelse af de danske forsøgsregler i situationer, som er omfattet af bestemmelsen om ”grooming” i den britiske ”Sexual Offences Act”. Som der nærmere er redegjort for i besvarelsen af spørgsmål nr. 7, er Rigspolitiet imidlertid opmærksom på forholdene omkring ”grooming” og har iværksat en forstærket indsats med henblik på at forebygge samt efterforske og retsforfølge strafbare forhold i forbindelse med ”grooming” på internettet.