Vi har fra Socialdemokratiets side ønsket at styrke de ansattes retssikkerhed i forbindelse med overvågning. Derfor har vi fremsat det her forslag. Og hvor ville det have været flot, hvis vi i dag med et samlet flertal kunne have været enige om at sende den her hilsen til alle ansatte.
Vi kan konstatere, at systemer og metoder til kontrol og overvågning udvikles med meget stor hast og har åbnet en bred vifte af muligheder for krænkelse af de ansatte.
Men desværre må vi konstatere, at der er et flertal her
i Folketinget bestående af Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, som ikke ønsker at beskytte de ansatte mod de krænkelser, som mange ansatte udsættes for. Jeg bemærkede ellers i går, at fru Pia Kjærsgaard sagde, at man fra Dansk Folkepartis side havde et meget stort ønske om at beskytte ansatte. Muligheden er her, og man kunne jo håbe, at der også var handling bag de ord. Eller var det bare tomme ord, der her blev sagt? Vi har i Retsudvalget under udvalgsarbejdet af det her forslag haft besøg af en række ansatte, som kunne berette om, hvor indgribende, hvor ødelæggende og hvor krænkende det kan være for et menneske systematisk at blive overvåget, ligesom de klart fortalte, hvor sundhedsfarligt og belastende for det psykiske arbejdsmiljø overvågning kan være for den enkelte ansatte.
Derfor er der et stort behov for, at vi får strammet den nuværende lov fra 1999 om overvågning af ansatte på arbejdspladsen op. Der er et stort behov for bedre beskyttelse af de ansattes integritet, herunder dels hvilke rammer for indførelse af tv-overvågning, information, medindflydelse der bør gælde på arbejdspladsen, dels hvordan det sikres, at de ansatte tilkendes en tortgodtgørelse.
Vi kan også spørge, om det er rimeligt - det kan jeg forstå at en borgerlig blok mener - at man fra arbejdsgivers side må bruge en detektiv i forbindelse med en ansats privatliv for at undersøge, hvad vedkommende foretager sig. Det er det, man siger ja til ved ikke at støtte forslaget.
Der er så stort et behov for, som vi foreslår, at der i tv-overvågningsloven indsættes en særlig paragraf, som sikrer ansatte mulighed for tortgodtgørelse, når de bliver udsat for de her krænkelser. Bestemmelsen skal netop forebygge misbrug og give den enkelte ansatte bare den smule oprejsning, der kan være i en tortgodtgørelse, når man har været udsat for krænkelser.
Så tror vi også, at en anmeldelsesordning, hvor Datatilsynet senest 30 dage før opsætning af overvågningsudstyr fik besked, ville have en stor betydning for de ansatte. Det ville nemlig betyde, at private virksomheder i højere grad blev tvunget til at skulle sætte sig ind i, hvilke retningslinjer de skal følge for at leve op til reglerne i persondataloven, hvilket jo også kunne være med til at skåne de mange ansatte for de her meget krænkende oplevelser.
Vi ser også alt for mange virksomheder, der sætter overvågningsudstyr op uden at overholde lovgivningen og de etiske regler for opsætning. Det er særdeles uheldigt, idet ansatte oplever, at deres privatliv, blufærdighed krænkes, og her ville en autorisationsordning for de firmaer, der opsætter tv-overvågning, kunne gøre en meget stor forskel.
Så kort og godt: Det her forslag ville kunne gøre en markant forskel på det, som de ansatte oplever af krænkelser
i hverdagen. Forslaget her ville have været den håndsrækning, som mange ansatte gentagne gange har efterlyst. Så meget mere skal jeg selvfølgelig dybt beklage, at vi, når vi om et øjeblik kommer til at stemme, vil se, at Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, uanset hvilke smukke ord de undervejs siger, så alligevel ikke vil være med til at give de ansatte denne håndsrækning. Så der er jo kun at konstatere, at kun et andet flertal her i Folketinget efter valget kan ændre på det her og kan sikre - og vil gerne sikre
- de ansatte en væsentlig bedre tryghed.