Â
Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K
|
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 51 (Alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 21. september 2007.
Med venlig hilsen
Helge Sander
Â
Spørgsmål nr. 51 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 21. september 2007 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del)
Spørgsmål 51
Vil ministeren redegøre for hvilken gældende lovgivning, der forbyder brugerbetaling på videregående uddannelser - henholdsvis på private og offentlige institutioner?
Svar
Inden for Videnskabsministeriets ressortområde er det alene universiteter, som er omfattet af universitetsloven, der kan godkendes til at udbyde videregående uddannelser med offentligt tilskud. Universiteterne er selvejende universiteter inden for den offentlige forvaltning.
Ministeriets lovgivning regulerer derfor ikke private uddannelsesinstitutioners udbud af uddannelsesaktiviteter på universitetsniveau.
Universitetsloven forbyder deltagerbetaling for godkendte forskningsbaserede heltidsuddannelser, som er selvstændige, afrundede uddannelsesforløb, jf. universitetslovens § 4, og som omfatter:
1. Bacheloruddannelse på 180 ECTS-point.
2. Kandidatuddannelse på 120 ECTS-point.
3. Ph.d.-uddannelse på 180 ECTS-point.
Disse uddannelser finansieres fuldt ud af staten, og universitetet mÃ¥ derfor ikke opkræve betaling for deltagelse i undervisningen og i de prøver og anden bedømmelse, der indgÃ¥r i eksamen. Universitetet kan dog opkræve fuld betaling for deltagelse i undervisning og i prøver fra ph.d.-studerende, hvis uddannelse finansieres af eksterne midler, jf. universitetslovens § 27.Â
Universitetsloven forbyder tillige at opkræve fuld deltagerbetaling fra godkendte forskningsbaserede uddannelsesaktiviteter, der udbydes som deltidsuddannelse, jf. universitetslovens § 5. Der er tale om følgende forskningsbaserede uddannelsesaktiviteter:
1. Masteruddannelse.
2. Anden efter- og videreuddannelse.
3. Supplerende uddannelsesaktivitet med henblik på at opfylde adgangskrav på kandidatuddannelse.
4. Alle de uddannelser, som universitetet er godkendt til at udbyde på heltid, enkeltfag fra disse samt fagspecifikke kurser.
Disse uddannelsesaktiviteter finansieres med deltagerbetaling og delvis statstilskud, jf. universitetslovens § 26, stk. 1, og universitetet skal derfor kun opkræve delvis betaling for deltagelse i undervisningen og i de prøver og anden bedømmelse, der indgår i eksamen. Universitetet kan dog opkræve fuld betaling for deltagelse i prøver fra selvstuderende, jf. universitetslovens § 26, stk. 3.
Som en undtagelse til forbuddet mod at opkræve deltagerbetaling for heltidsuddannelse og fuld deltagerbetaling for deltidsuddannelse, skal der altid opkræves fuld deltagerbetaling for visse udenlandske studerende, jf. universitetslovens § 26, stk. 2, medmindre den pågældende har fået tildelt en friplads eller er udvekslet med danske studerende. Det drejer sig om studerende, der hverken efter EU-retten, herunder EØS-aftalen, eller konventioner og internationale aftaler, som Danmark har indgået, har krav på ligestilling med danske statsborgere, for så vidt angår adgang til gratis uddannelse.