Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 48 (Alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den den 13. september 2007.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


  

Spørgsmål nr. 48 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 13. sep­tember 2007 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del).

 

 

 

Spørgsmål 48

 

Ministeren bedes kommentere artiklen "Forskningskvaliteten udhules" fra Dag­bladet Information den 30. august 2007.

 

Svar

 

Jeg ser den nævnte artikel som et indlæg i debatten om udviklingen af den nye model for finansiering af forskning. Det er min vurdering, at den nye model for finansiering vil skabe bedre forskning, da den vil medvirke til at belønne de forskningsinstitutioner, der skaber forskning af særlig høj kvalitet. I artiklen fremfører Heine Andersen blandt andet at de indikatorer, der indgår i modellen, skal udvælges af en meget lille gruppe af forskere samt, at gruppens medlemmer er udpeget på embedsmandsplan.

 

Den nye model for finansiering af forskning udvikles på baggrund af ”Aftalen om udmøntning af globaliseringspuljens midler til forskning og udvikling”. Mo­dellen indebærer, at en del af universiteternes basismidler skal fordeles efter kva­litet inden for tre områder: Forskning, uddannelse og videnspredning. Professor Heine Andersens artikel tager udgangspunkt i den del af forskningsindikatoren, der omhandler bibliometri.

 

Forslag til den bibliometriske del af forskningskvalitetsindikatoren udvikles i regi af Videnskabsministeriet i et organisatorisk set-up bestående af en Styregruppe, et Teknisk Udvalg (som arbejder med registrering af publikationer) og et Fagligt Udvalg.

 

Professor Heine Andersens artikel vurderes primært at handle om Fagligt Udvalgs rolle og opgaver. Fagligt Udvalg er nedsat for at diskutere overordnede faglige problemstillinger i forhold til udviklingen af indikatoren. Det er blevet nedsat efter høring og indstilling fra Koordinationsudvalget for Forskning, som består af fagkyndige forskere.

 

Fagligt Udvalg består af anerkendte forskere. Det er nedsat med behørig hensyntagen til såvel de videnskabelige hovedområder som til en bred repræsentation af universiteterne. Udvalgets opgave er i første omgang at udvikle en liste over de tidsskrifter og forlag, som danske forskere publicerer deres forskning i. Dette gør udvalget ikke alene. Det sker på baggrund af indstillinger fra 30-40 faggrupper, som skal nedsættes i oktober 2007.

 

Fag­grupperne skal bestå af forskere, som udpeges af universiteterne. Det er Rektor­kollegiets opgave at nedsætte disse grupper. Det bliver dermed forskernes opgave at udpege hvilke tidsskrifter og forlag, der er vigtige kanaler for deres egne publika­tioner. Fagligt Udvalgs opgave bliver derfor i højere grad at opnå enig­hed, der hvor faggrupper evt. måtte indstille forskelligt, end selv at komme med de faglige forslag.

 

Det er et krav fra ministeriets side, at de tidsskrifter og forlag, som kan være med i indikatoren, har såkaldt fagfællebedømmelse. Det vil sige, at forskernes manu­skripter underkastes en kritisk granskning af fageksperter før publicering. Fag­fællebedømmelse er den gængse metode til at kvalitetssikre forskning.