Â
Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K
|
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 33 (Alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 11. juli 2007.
Med venlig hilsen
Helge Sander
Â
Spørgsmål nr. 33 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 11. juli 2007 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del).
Spørgsmål 33
Ministeren bedes oplyse, hvor mange advarsler universiteterne i Danmark har givet til ansatte forskere for forskning af "uacceptabel ringe kvalitet".
Ministeren bedes oplyse om universiteterne har udarbejdet generelle retningslinjer for, hvordan man definerer og udpeger forskning af â€uacceptabel ringe kvalitet†og oplyse om disse retningslinjers indhold.
Svar
Som arbejdsgivere har universiteterne en række sanktionsmuligheder over for de ansatte, herunder muligheden for at tildele advarsler. Videnskabsministeriet har ikke kendskab til i hvilket omfang, universiteterne gør brug af denne sanktionsmulighed.
Universiteterne har ansvaret for at sikre kvalitet i den videnskabelige forskning, jf. universitetslovens § 17, stk. 4, om institutledernes ansvar. Det er således universiteterne, som skal sikre, at den enkelte forsker er klar over, hvilke forskningsmæssige krav den pågældende er underlagt og forventes at leve op til. Universiteternes faglige vurdering er baseret på de principper, som indgår ved bedømmelse af afhandlinger og stillingsansøgninger ved danske universiteter, og som bygger på de af Folketinget og Videnskabsministeriet udarbejdede love og bekendtgørelser på området.
Der er som udgangspunkt ikke noget, som forhindrer universiteterne eller de underliggende institutter i at udarbejde egne retningslinjer for god forskning, så længe de ikke strider imod de alment accepterede retningslinjer. Videnskabsministeriet har dog ikke kendskab til universiteter eller institutter, som har udarbejdet sådanne retningslinjer.