Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 14 (Alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 14. februar 2007.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Spørgsmål nr. 14 stillet af  Udvalget for Videnskab og Teknologi den 14. februar 2007 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del).

 

 

 

Spørgsmål 14

 

Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Politiken den 29. januar 2007: "Programkrig: Forskere: Drop Vista i Europa"

 

Svar

 

Artiklen ”Programkrig: Forskere: Drop Vista i Europa” behandler mulighederne og problemstillingerne vedrørende en dansk overgang til brug af open sourcesoftware. Artiklen tager afsæt i EU-rapporten “Economic impact of open source software on innovation and the competitiveness of the Information and Communication Technologies (ICT) sector in the EU”, som er udarbejdet for EU-kommissionen og udgivet den 20. november 2006.

 

I artiklen fremføres blandt andet følgende synspunkter:

 

·         Europa bliver mere konkurrencedygtig, hvis open source-software fremmes

·         Markedet bør afgøre, hvilken software der skal anvendes

·         Det er vanskeligt at mÃ¥le om open source-software medfører besparelser, men open source-software er i vækst.

 

Den danske regerings softwarestrategi er at fremme det frie valg for både det offentlige, virksomheder og borgere, så der frit kan vælges leverandørejet software eller open source-software.

 

Det betyder, at regeringen er af den overbevisning, at det offentlige i anskaffelsessituationer skal vælge den software, der bedst muligt understøtter opgavevaretagelsen på en økonomisk fordelagtig måde.

 

Regeringens softwarestrategi går endvidere ud på at understøtte konkurrence på softwaremarkedet.

 

En af EU-rapportens konklusioner er, at open source-software allerede er udbredt. På mange områder er open source-produkter endda dominerende, hvilket understreger, at open source-software kan fungere på konkurrencevilkår.

 

Rapportens hovedbudskab er, at open source-software vil være en af de væsentligste vækstfaktorer i højtudviklede lande de kommende år. Tendensen i open source-softwares omfang og vækst vil udgøre det, der svarer til fire procent af højtudviklede landes BNP i 2010.

 

EU-rapporten fremkommer med en række anbefalinger til medlemslandene. Disse anbefalinger er i tråd med arbejdet i Det Nationale Videnscenter for Software, som blev oprettet i IT- og Telestyrelsen i 2006.