|
|
|
Dato: |
||
DKD/AME |
||
|
|
|
Besvarelse af spørgsmål nr. 81 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 9. februar 2007 (UUI alm. del – Spørgsmål nr. 81).
Spørgsmål:
â€Hvilke initiativer vil ministeren tage for at sikre, at behandlingstilbudene til hjemsendte psykisk syge kosovoalbanere bliver tilstrækkelig?â€
Svar:
Danmark har ydet og yder fortsat omfattende støtte til Kosovo. Således er der under Udenrigsministeriets Naboskabsprogram afsat foreløbig i alt ca. 160 mio. kr. til Kosovo, hvoraf de 77 mio. kr. er for perioden 2004-2007, medens de 80 mio. kr. er beløbsrammen for det nye bistandsprogram til Kosovo, som Udenrigsministeriet p.t. er i færd med at forberede. Hertil kommer bistanden til Kosovo gennem de regionale indsatser. Herudover har Danmark desuden gennem sit medlemskab af EU og FN været med til at støtte flere projekter i Kosovo.
Særligt for så vidt angår behandlingstilbud for psykisk syge i Kosovo, har regeringen for nylig støttet et projekt for lokal opbygning af kapaciteten i Kosovo til behandling af traumatiserede personer med i alt 2,9 mio. kr. Der er udviklet og afprøvet en lokalt baseret model for traumebehandling. Som led heri har et antal personer modtaget psykosocial behandling, og der er gennemført efteruddannelse af læger og plejepersonale. Endelig er der udarbejdet en national strategi for udvikling af kapaciteten på området, som er videregivet til Kosovos Sundhedsministerium. Projektet indledtes i januar 2005 og afsluttedes med udgangen af september 2006.
Særligt for så vidt angår afviste asylansøgere, der hjemsendes til Kosovo fra Danmark, kan jeg oplyse, at Udenrigsministeriet under Naboskabsprogrammet har bevilget 4,4 mio. kr. til aktiviteter, der skal støtte reintegrationsprocessen efter hjemkomst. Projektet, der gennemføres af Dansk Flygtningehjælp, skal ses i sammenhæng med aktiviteter under aktstykke nr. 157. Under projektet ydes der rådgivning, information, fremskaffelse og oversættelse af dokumenter samt foretages afdækning af de individuelle materielle behov. Efter ankomst til Kosovo modtager familierne en standardpakke bestående af madvarer, brændsel og evt. medicin. Derudover ydes med udgangspunkt i en behovsvurdering støtte til istandsættelse af ejerbolig, bolig- og erhvervsudstyr, kontakt til bl.a. skole, - sundheds- og socialmyndigheder, vejledning om adgang til mikrokreditter samt erhvervstræning m.v. Dansk Flygtningehjælp følger og bistår familierne op til et halvt år efter ankomsten til Kosovo.
Jeg er imidlertid opmærksom på, at nogle af de personer, der får afslag på opholdstilladelse her i landet og derfor skal rejse tilbage til Kosovo, alligevel kan være i en situation, hvor de har meget svært ved at klare sig hjemme i Kosovo. Derfor har jeg nu – i samarbejde med udenrigsministeren – taget initiativ til et projekt, der skal støtte disse personer med yderligere hjælp efter deres tilbagevenden til Kosovo.
Det umiddelbare formål med projektet er, at de hjemvendte kosovarer tilbydes passende behandling for deres sygdomme, herunder medicinsk, psykiatrisk og psyko-socialt. Derudover skal projektet på længere sigt bidrage til kapacitetsopbygning af lokale institutioner. Projektet har således både et akut og et mere langsigtet formål. Projektet skal ses som en udvidelse af Dansk Flygtningehjælps allerede eksisterende reintegrationsprojekt i Kosovo, der som nævnt ligeledes er støttet af Udenrigsministeriets Naboskabsprogram.
Projektets første fase består i, at en fortrop, der allerede er rejst til Kosovo, skal udarbejde foreløbige individuelle behandlingsplaner samt foretage de første vurderinger til brug for udarbejdelse af en egentlig projektbeskrivelse. Fortroppen består bl.a. af en psykiatrisk overlæge fra Rigshospitalet.