Dato:

8. december 2006

Kontor:

Kontoret for Beskæftigelse og Uddannelse

J.nr.:

876

Sagsbeh.:

haa

Fil-navn:

Msvar25

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 25 stillet af Folketingets udvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 22. november 2006  (Alm. Del – bilag 65, s. 4-23 ).

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes kommentere hver enkelt af de 25 anbefalinger til bedre integration fra ”Foreningen Nydansker”, som beskrevet i deres rapport ”Virksomhederne anbefaler…..Erfaringer og viden indsamlet fra virksomhedsturné til 184 virksomheder i Danmark” fra oktober 2006”.

Svar:

Projektet med gennemførelse af den virksomhedsturné, som ligger til grund for den i spørgsmålet nævnte rapport, er finansieret af Integrationsministeriet med den overordnede hensigt at medvirke til at afdække virksomhedernes viden, behov og interesser vedrørende ansættelse af nydanskere.

 

Jeg kan i den forbindelse med tilfredshed konstatere, at det af rapporten fremgår, at de redskaber, der er stillet til rådighed for kommunerne og AF, virker. Rapporten viser også, at redskaberne skal bruges mere. Det kan jeg fuldt ud tilslutte mig.

 

Rapporten indeholder 25 anbefalinger fra de besøgte virksomheder. Anbefalingerne er opdelt under følgende fem overskrifter:

 

 

Anbefalingerne kommenteres i det følgende under de 5 overskrifter:

 

Øget brug af de kommunale/AF´s ordninger

 

Anbefalingerne 1-11 vedrører øget brug af eksisterende ordninger, eksempelvis virksomhedsforlagt danskundervisning, etablering af flere mentorordninger, etablering af kurser for mentorer og etablering af indslusningsforløb med brug af løntilskud.

 

Som allerede nævnt kan jeg helt tilslutte mig anbefalingerne om en større brug og bedre udnyttelse af de eksisterende ordninger.

 

For så vidt angår opfølgningen på disse anbefalinger kan jeg oplyse, at Integrationsservice, der er Integrationsministeriets hold af udgående konsulenter, der har til opgave at bistå kommunerne med at styrke integrationsindsatsen på beskæftigelses- og uddannelsesområdet, har bistået med at udvælge de kommuner, hvor virksomhedsbesøgene er gennemført. Integrationsservice vil i forbindelse med det løbende samarbejde med de udvalgte kommuner følge op på anbefalingerne i afrapporteringen. Integrationsservice vil desuden videregive anbefalingerne til øvrige kommuner, som Integrationsservice samarbejder med.

 

Jeg kan desuden oplyse, at ministeriet har iværksat et mangfoldighedsprogram ”Arbejdsplads til nye danskere”, som skal gennemføres over de næste fire år. Satspuljepartierne har afsat 23,6 mio. kr. til formålet.

 

Programmet vil få fokus på at opsamle, videreudvikle og videreformidle virksomheders gode erfaringer med ledelse af en mangfoldigt sammensat medarbejderskare og vil indebære, at der iværksættes en række initiativer, og at et større antal virksomheder vil blive inddraget.

 

Mangfoldighedsprogrammet vil således vedrøre en række af de forhold, der er omfattet af anbefalingerne i rapporten fra virksomhedsturnéen, herunder eksempelvis initiativer som har fokus på udbredelse af mentorordninger.

 

Øget fleksibilitet i ordningerne

 

Anbefalingerne 14-16 vedrører dispensation for reglerne i praktikordningerne, opsøgning af deltidsansættelser og særligt tilrettelagte indslusningsforløb for vanskeligt stillede.

 

Der er overvejende tale om anbefalinger, der vedrører aftaler indgået med arbejdsmarkedets parter, herunder firepartsaftalen for 2002. For så vidt angår firepartsaftalen fra 2002 indgået mellem regeringen, DA, LO og KL, revurderes aftalen i forbindelse med de drøftelser om en fornyet firepartsaftale, som regeringen har indbudt arbejdsmarkedets parter til.

 

I forbindelse hermed er der fokus på følgende temaer:

 

Kommunerne og de kommunale arbejdspladser som mangfoldighedsambassadører

 

Anbefalingerne 17-18 vedrører kommunerne og de kommunale arbejdspladser som mangfoldighedsambassadører og som modelvirksomheder.

 

Jeg er enig i, at kommunerne bør gå foran med gode eksempler på mangfoldighedsområdet, og i at de gode eksempler skal videreformidles. Der er allerede iværksat en række initiativer, der har som formål at fremme mangfoldighed i den offentlige sektor. I forbindelse med gennemførelsen af mangfoldighedsprogrammet ”Arbejdsplads til nye danskere” iværksættes bl.a. et initiativ, som vedrører ledelse af mangfoldighed i offentlige virksomheder.

 

Øget vægt på fastholdelse og lige muligheder

 

Anbefalingerne 19-21 under overskriften ”Øget vægt på fastholdelse og lige muligheder” vedrører primært virksomhedernes holdninger til ansættelse af nydanskere og behovet for udbredelse af mangfoldighedsledelse.

 

Jeg kan tilslutte mig anbefalingerne, og initiativerne under mangfoldighedsprogrammet vil følge op på disse anbefalinger.  

 

Information til og erfaringsudveksling mellem virksomheder

 

I anbefalingerne 22-25 under overskriften ”Information til og erfaringsudveksling mellem virksomhederne” peges blandt andet på, at arbejdsmarkedets parter burde fokusere mere på formidling af information og relevante værktøjer, på behov for udvikling af eksempelsamling samt en opdatering og markedsføring af eksisterende virksomhedsnetværk.

 

Jeg kan ligeledes tilslutte mig disse anbefalinger, og vil også her henvise til mangfoldighedsprogrammet ”Arbejdsplads til nye danskere”. Jeg kan endvidere henvise til opfølgningsarbejdet i forbindelse med firepartsaftalerne. Integrationsministeriet har støttet et større projekt ”Virksomhedsrettet Integration”, som er gennemført af LO, DA og KL med det formål at sikre en hurtig implementering af fire-partsaftalen fra 2002 og de efterfølgende lovændringer. Projektet er gennemført i en treårig periode fra 1. maj 2003 til 10. maj 2006. Det forventes, at DA, LO og KL igangsætter et nyt integrationsprojekt som opfølgning på den kommende firepartsaftale.