Dato:

6. november 2006

Kontor:

Visum, Udsendelser og Humanitære sager

J.nr.:

2006/4111-244

Sagsbeh.:

jpc

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 13 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 11. oktober 2006 (UUI alm. del – spørgsmål nr. 13).

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes oplyse, hvorledes afviste asylansøgere bliver vejledt om indholdet i reglen om meddelelse af opholdstilladelse til udsendelseshindrede, jf. udlændingelovens § 9 c, stk. 2.”

 

Svar:

Asylansøgere får i forbindelse med asylansøgningens indgivelse udleveret en asylvejledning, hvor asylproceduren og ansøgerens rettigheder og pligter, herunder betingelserne for at blive meddelt midlertidig opholdstilladelse som udsendelseshindret, er beskrevet. Vejledningen findes på 30 sprog. De danske myndigheder vejleder i øvrigt alle personer, der retter henvendelse til myndighederne, i overensstemmelse med vejledningspligten i forvaltningsloven.

En afvist asylansøger, der ikke har ret til at opholde sig her i landet, har pligt til at udrejse. Udrejser den pågældende ikke frivilligt, kan politiet udsende vedkommende tvangsmæssigt. I forlængelse af at en afvist asylansøger er meddelt endeligt afslag på asyl, foretager politiet en udrejsekontrol af den pågældende. Politiet indskærper i den forbindelse den pågældendes forpligtelse til at udrejse af landet.

En afvist asylansøger, der ikke kan udsendes, kan meddeles opholdstilladelse på grund af udsendelseshindringer, hvis der er forløbet 18 måneder fra den seneste udrejsefrist, hvis udlændingen har medvirket ved udsendelsesbestræbelserne i sammenhængende 18 måneder, og hvis udsendelsen for tiden må anses for udsigtsløs.

Ifølge proceduren for behandlingen af sager om opholdstilladelse på grund af udsendelseshindringer forelægger Rigspolitiet sagerne for Udlændingeservice med henblik på, at Udlændingeservice i første instans tager stilling til, om en afvist asylansøger kan meddeles opholdstilladelse som udsendelseshindret.

Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration har i den forbindelse ved cirkulære nr. 123 af 13. juli 2000 fastsat retningslinjer for Rigspolitiets forelæggelse for Udlændingestyrelsen (nu Udlændingeservice) af sager om opholdstilladelse på grund af udsendelseshindringer, jf. udlændingelovens § 9 c, stk. 2.

Rigspolitiet forelægger med henvisning hertil alle verserende udsendelsessager for Udlændingeservice, når der er forløbet 18 måneder fra udløbet af den seneste fastsatte udrejsefrist. Ved forelæggelsen vedlægges relevante kopier fra udsendelsessagen til belysning af de iværksatte udsendelsesbestræbelser. Det oplyses endvidere, om den afviste asylansøger kan udrejse frivilligt, og om den pågældende medvirker eller ikke medvirker til udsendelsesbestræbelserne og – i bekræftende fald – fra hvilket tidspunkt og i hvilke perioder den pågældende har medvirket. Det anføres endvidere kort, hvad udsendelsen af den pågældende beror på. Endelig indeholder forelæggelsen en vurdering af udsendelsesmulighederne, herunder af tidsperspektivet.

Såfremt udsendelsessagen fortsat er verserende efter yderligere 18 måneder, forelægger Rigspolitiet på ny sagen for Udlændingeservice. Denne procedure gentages efter udløbet af en eller flere nye 18 måneders perioder.

Udlændingeservice sender Rigspolitiets udtalelse i partshøring hos den pågældende afviste asylansøger eller dennes advokat, såfremt den pågældende umiddelbart ser ud til at skulle meddeles afslag på opholdstilladelse. Den pågældende får således lejlighed til at udtale sig om sagen, forinden der træffes afgørelse.

Efter udløbet af høringsfristen træffer Udlændingeservice afgørelse i sagen og vurderer i den forbindelse, om de ovenfor nævnte betingelser for meddelelse af opholdstilladelse som udsendelseshindret er opfyldt. Et afslag på opholdstilladelse som udsendelseshindret kan påklages til Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.