UDENRIGSMINISTERIET

 

Den      7. december 2006

Sydgruppen

 

 

                 Udenrigsudvalgets spørgsmål

                                                                                                  nr. 7 (URU alm. del) af 9.  

                                                                                    november 2006.

 

 

Spørgsmål 7:                                

 

”Udenrigsministeren bedes tilsende udvalget en oversigt over, hvilke projekter der i perioden fra 2004 og indtil nu er blevet ydet støtte til igennem Naboskabsprogrammet, Udenrigs-ministeriets program for støtte til EU’s naboer mod øst og sydøst”.

 

Svar:

 

Indsatsen under Naboskabsprogrammet gennemføres hovedsageligt gennem en række større programmer. Den programmatiske tilgang indebærer såvel en geografisk som en tematisk prioritering af indsatsen og bidrager samtidig til at sikre den størst mulige effekt af midlerne. Af Naboskabsprogrammets samlede ramme for perioden 2004-07 på 742 mio. DKK er foreløbig 518 mio. DKK allokeret til større programmer. De resterende midler anvendes til en række mindre indsatser, herunder til konkrete strategiske projekter, til sekunderinger af danske eksperter til bl.a. internationale organisationer på Balkan, og til at fremme danske institutioners deltagelse i de EU-finansierede twinningprogrammer.

 

Under Naboskabsprogrammet er foreløbig iværksat 11 større programmer, der pt. pågår, jfr. vedlagte oversigt, der tillige indeholder oplysning om de implementerende samarbejdspartnere. Derudover pågår løbende forberedelse af nye større programmer, p.t. bl.a. et større beskæftigelsesprogram for Kosovo samt et program vedr. offentlig reform i Ukraine.

 

Der gennemføres 3 civilsamfundsprogrammer i henholdsvis Belarus, Ukraine samt på Balkan. Programmerne har til formål at fremme demokrati, stabilitet og menneskerettigheder gennem styrkelse af civilsamfundet og samarbejdet mellem civilsamfundsorganisationer.

 

Andre 3 programmer i hhv. Rusland, Serbien og Montenegro samt Kosovo sigter på økonomisk udvikling gennem udvikling af små og mellemstore virksomheder, der har vist sig som de største skabere af vækst i transitionsøkonomier. Programmerne indebærer bl.a., at der stilles mikrokreditter til rådighed for små virksomheder.

 

I Tyrkiet og Kroatien gennemføres EU-forberedelsesprogrammer. I Tyrkiet fokuseres på menneskerettigheder, mens indsatsen i Kroatien fokuserer på træning og efteruddannelse af embedsmænd.

 

Et regionalt program fremmer bekæmpelse af menneskehandel i Belarus, Moldova, Ukraine, Bulgarien og Rumænien gennem forebyggende arbejde, beskyttelse af ofrene samt kapacitetsopbygning af myndigheder og organisationer.

 

Et regionalt medieprogram, der omfatter Belarus, Ukraine og Balkan, støtter opbygning af uafhængige, kritiske og professionelle medier, ligesom der fokuseres på at øge befolkningens adgang til nuanceret information.

 

Endelig gennemføres i Kaukasus et regionalt program, der arbejder for at fremme stabiliteten i regionen gennem styrkelse af integrationen af flygtninge, internt fordrevne og minoriteter.

 

Ud over programmerne gennemføres tillige mindre projekter af mere begrænset omfang end de større programmer, jfr. vedlagte oversigt over fordelingen mellem hhv. de programmatiske indsatser og den øvrige indsats.

 

På Balkan er der ydet betydelig støtte til en række nærområde-projekter. Der er bl.a. tale om støtte til samarbejde mellem civilsamfund og myndigheder samt kapacitetsopbygning af kommunale myndigheder med henblik på at facilitere tilbagevenden og reintegration af flygtninge og internt fordrevne. Forsoningsskabende aktiviteter på tværs af etniske skillelinier støttes bl.a. gennem de multietniske fodboldskoler.

 

I Belarus og Ukraine har Naboskabsprogrammet støttet bestræbelser på at fremme frie og retfærdige valg, herunder bl.a. gennem monitorering af parlaments- og præsidentvalg. Bulgarien og Rumænien har modtaget støtte til en række konkrete EU-forberedelsesprojekter, bl.a. på strukturfondsområdet, ligesom der har været udstationeret rådgivere til de to lande.

 

I Naboskabsprogrammets første fase er afsat 24 mio. DKK til sekunderinger, dvs. udsendte danske eksperter, der bistår internationale organisationer i deres arbejde. P.t. er udsendt 7  sådanne eksperter til bl.a. OSCE’s missioner i Kosovo og Office of the High Representative i Bosnien-Herzegovina.

 

Under Naboskabsprogrammet er endvidere afsat 20 mio. DKK til at fremme dansk deltagelse i EU’s twinningprogrammer. Twinning-programmerne sigter mod at opbygge og styrke centrale institutioner i EU’s nyeste medlemsstater, tiltrædelseslande, kandidatlande og nabolande til det udvidede EU. Bestræbelserne på at fremme dansk deltagelse i EU’s twinningindsats har siden 2004 resulteret i 47 projekter til i alt 140 mio. DKK, der således gennemføres af danske myndigheder og institutioner.

 

Endelig er der afsat 14 mio. DKK til oprindelige folk i det nordlige Rusland. Projekterne fokuserer på at bistå de oprindelige folk med at opnå indflydelse og demokratiske rettigheder.

 

Yderligere oplysninger findes pÃ¥ Naboskabsprogrammets hjemmeside www.naboskabsprogrammet.um.dk      Â