UDENRIGSMINISTERIET                                        Den 13. juni 2007

 

Spørgsmål nr. 57 (URU alm. del)

vedrørende amerikansk hiv/aids-politik stillet af Kirsten Brosbøl (S).

 

 

Spørgsmål 57

”Ministeren bedes redegøre for Danidas erfaringer med samarbejdet med USA i forbindelse med kampen mod hiv/aids i Afrika.”

 

Svar:

[I nedenstående refererer ”USA” til USA’s statslige udviklingsindsats, der ydes f.eks. via USAID’s programmer eller President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR)]

 

Den danske bilaterale bistand til Afrika ydes i dag primært som sektorprogrambistand, hvor en række donorer i tæt samarbejde med modtagerlandets regering tilrettelægger bistanden. USA deltager ofte i dette samarbejdes mødevirksomhed, men yder kun meget lidt støtte via de statslige institutioner. Samarbejdsfladerne mellem dansk og amerikansk bilateral bistand er derfor begrænsede.

 

Uanset om dansk bistand ydes via sektorprogrammer eller via støtte til konkrete aktiviteter rettet mod bekæmpelse af hiv/aids bl.a. gennem lokale NGO’er i samarbejdslandene, vælges samarbejdspartnere baseret på en vurdering af, om de arbejder i overensstemmelse med bl.a. den danske strategi for bekæmpelse af hiv/aids og strategien for fremme af seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Danmark støtter bl.a. lokale NGO’er i Afrika, der også modtager støtte fra USA, men det er hidtil ikke erfaringen, at det i de konkrete tilfælde påvirker de muligheder, Danmark har, f.eks. for at støtte serviceydelser for unge, herunder uddeling af kondomer.

 

På det overordnede plan er det selvsagt uhensigtsmæssigt, at der er forskellige opfattelser af, hvordan man effektivt forebygger spredning af hiv-virus. Det skaber forvirring og kan forhindre, at der sendes et stærkt, entydigt signal om, hvordan man bedst forebygger hiv-smitte. Det er i den sammenhæng overordentlig vigtigt, at de toneangivende organisationer vedrørende hiv-forebyggelse, som UNAIDS og WHO, i deres strategier og retningslinier er entydige vedrørende f.eks. kondomer som effektiv forebyggelse. Danmark arbejder derfor i alle internationale sammenhænge aktivt for, at dette sikres, og tager ved enhver given lejlighed spørgsmålet op med amerikanske samarbejdspartnere.