UDENRIGSMINISTERIET

 

 

                                                                                                             Den      juni 2007.  

 

 

 

Spørgsmål nr. 53 af 11. maj 2007 fra Folketingets Udenrigsudvalg til ministeren for udviklingsbistand.

 

 

Spørgsmål:

 

Ministeren anmodes om at oplyse, hvorvidt EU har opfordret Tanzania til at skifte fra den sydafrikanske til den østafrikanske region i forbindelse med EPA-forhandlingerne, samt at vurdere, hvor langt denne sag har sat tidsplanen for EPA-forhandlingerne med de berørte lande tilbage.

 

Svar:

 

Der foreligger hverken fra Tanzanias eller Europakommissionens side oplysninger om, at Kommissionen skulle have opfordret Tanzania til at indtræde i en anden forhandlingsgruppe end SADC forhandlingsgruppen i de igangværende forhandlinger om regionale økonomiske partenerskabsaftaler mellem regionale grupper af udviklingslande i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS-landene) og EU.

 

Tanzania er stadig medlem af SADC forhandlingsgruppen og er omfattet af den fælles AVS-EU evaluering af forhandlingerne efter art. 37 (4) i Cotonou-aftalen for denne gruppe.

 

Tanzanias regering synes imidlertid, at være inde i overvejelser om Tanzanias fremtidige regionale prioriteringer og tilhørsforhold. Det er ikke muligt at give et blot nogenlunde præcist skøn over i hvilket omfang sådanne overvejelser skulle have medvirket til ændringer i tidsplanerne for forhandlingerne – om overhovedet.