UDENRIGSMINISTERIET

 

 

                                                                                                             Den  13.  juni 2007. 

 

 

 

Spørgsmål nr. 51 af 11. maj 2007 fra Folketingets Udenrigsudvalg til ministeren for udviklingsbistand.

 

 

Spørgsmål:

 

Ministeren anmodes om at redegøre for, hvad status er i EPA-forhandlingerne for hver af de seks regioner, og herunder oplyse, hvorvidt EU har fremsat krav og tilbud, hvad disse går ud på, og i hvilken grad disse krav og tilbud stemmer overens med den danske politik, jf. folketingsvedtagelse V 41 af 25. januar 2007, URU alm. del - bilag 174.

 

Svar:

 

På AVS-EU ministermødet den 25. maj 2007 blev der foretaget en standpunktsbedømmelse af de igangværende forhandlinger om økonomiske partnerskabsaftaler mellem regionale grupper af udviklingslande i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS-landene) og EU. Rådssekretariatets pressemeddelelse med bilag fra mødet er vedhæftet besvarelsen. AVS-landene og Fællesskabet erkendte under mødet, at forhandlingerne var bagud i forhold til de tidligere aftalte tidsplaner. Begge parter gav imidlertid udtryk for at være indstillet på at gøre en indsats for at behandle de udestående spørgsmål så aftaler kunne afsluttes indenfor den fastsatte frist og alle eventuelle afbrydelser i samhandelen kunne undgås. Med henblik herpå vil mødefrekvensen mellem parterne  blive intensiveret. Begge parter forpligtede sig til at reagere hurtigt på hinandens forhandlingsforslag.

 

Parterne var enige om, at AVS-landenes kapacitet til at opfylde forpligtelser måtte tages i betragtning ved fastlæggelse af længden af overgangsperioder. Parterne anerkendte bl.a., at der om nødvendigt kunne være behov for at anvende sikkerhedsklausuler. EU har fremsat tilbud om en markedsadgang for AVS-landeprodukter i EU, der svarer til den told- og kvotefri markedsadgang under ”Alt undtagen Våben” toldpræferencerne med overgangsordninger for ris og sukker. Før forhandlingernes afslutning vil Kommissionen fremlægge en bedømmelse af situationen og – hvis det skulle vise sig at være nødvendigt – fremlægge forslag så hensigtsmæssig behandling sikres. Fra dansk side blev der i Rådet (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 15. maj 2007 afgivet en erklæring, som blev tiltrådt af Sverige og UK, om at man ville have foretrukket en told- og kvotefri markedsadgang i EU for alle typer produkter fra AVS-landene uden overgangsordninger.

 

Der foreligger ingen færdige aftaletekster i forhandlingerne. Længst i forhandlingerne synes AVS-landene i Vestindien og EU at være kommet. Der er således fortsat en lang række udestående spørgsmål i forhandlingerne i de enkelte forhandlingsgrupper. I udtalelsen fra AVS-EU ministermødet fremhæves især nogle områder, der kan have særlig betydning for fremskridt i forhandlingerne, og som kan bidrage til at afslutte dem indenfor den fastsatte tidsgrænse. Der er tale om markedsadgang, udformning af aftaleteksterne og ledsageforanstaltninger herunder udviklingsfinansiering.

 

Under forhandlingerne har Kommissionen foreslÃ¥et, at tjenesteydelser, intellektuelle ejendomsrettigheder, investeringer, offentlige indkøb mv. inddrages i EPA-aftalerne. Flere AVS-lande har imidlertid ikke fundet, at det ville være i deres interesse at lade nogle af eller alle disse emner være omfattet af aftalerne pÃ¥ nuværende tidspunkt. Den danske holdning til dette spørgsmÃ¥l er bl.a. kommet til udtryk gennem fremsendelse af folketingsvedtagelse V 41 i uofficiel engelsk og fransk oversættelse til Europakommissionen, andre EU medlemslande og AVS-lande. I relation til folketingsvedtagelse V 41 har Kommissionen  tilkendegivet, at den ikke vil forsøge at tvinge nogen forhandlingsgruppe ind i en forpligtelse, som de ikke ønsker.Â