UDENRIGSMINISTERIET                                                                                   Den 11. juni 2007

 

 

 

Udenrigsudvalgets spørgsmål nr. 47

(URU alm. del) af 9. maj 2007

 

 

Spørgsmål 47:

”Kan ministeren bekræfte, at det vagtpersonale fra Group 4 Securicor, som en række ambassader i Afrika benytter, aflønnes så dårligt, at de ikke er i stand til at betale for skolegang og lægebehandling for deres børn?”

 

Svar:

Artiklen i Ekstra Bladet den 5. maj 2007omhandler forholdene for vagterne på den danske ambassade i Lusaka. Besvarelsen tager udgangspunkt i forholdene i Zambia.

 

Adgangen til skole og lægebehandling afhænger af forholdene i det enkelte land og af den enkelte families sundhedsmæssige og sociale forhold.

 

Group 4 Securicor og ambassaden i Lusaka har til Udenrigsministeriet oplyst, at skolegang fra 1. – 7. klasse er gratis i Zambia. Herudover har en vagt med et eller to børn normalt mulighed for, at børnene kan fortsætte deres skolegang efter 7. klasse.

 

Der findes i Lusaka forskellige sundhedsfaciliteter, herunder nogle forholdsvis basale klinikker, der typisk servicerer de lavtlønnede og ubemidlede. Der er fortsat et element af brugerbetaling ved en konsultation. De mest almindelige typer medicin er enten gratis eller subventionerede. Group 4 Securicor giver vagterne et fast mÃ¥nedligt løntilskud til at afhjælpe udgifterne til brugerbetaling ved konsultationer.

 

For vagterne betyder ansættelsen hos Group 4 Securicor vilkår som er væsentlig bedre end for  størstedelen af Zambias befolkning, hvor næppe mere en 20 % har fast arbejde. Mere end 2/3 af Zambias befolkning lever for mindre end en dollar om dagen, og tæt ved 90% lever for under to dollars om dagen.

 

Danske ambassader anvender desuden Group 4 Securicor til at stille vagter ved ambassader eller boliger i Kenya og Egypten. Group 4 Securicor og de respektive ambassader har oplyst følgende:

 

Kenya: Group 4 Securicor arbejder sammen med fagforeningerne omkring arbejdsforholdene for de ansatte vagter. Brancheforeningen for sikkerhedsfirmaer overvåger løbende, om selskaberne overholder regeringens mindsteløn og Kenyas arbejdsmarkedslovgivning. Vagterne på den danske ambassade betales omkring tre gange mere end gennemsnitslønnen.

 

Grundskoleundervisning i Kenya er offentligt finansieret og sundhedsklinikker og den mest almindelige medicin er tilgængelig mod en symbolsk betaling.

 

Egypten: Vagterne på den danske ambassade fra Group 4 Securicor aflønnes omkring 50 % højere end gennemsnitslønningerne for vagter. Derudover er vagterne dækket af social- og sygeforsikring, hvilket ikke er normen for vagtselskaber i Egypten.

 

Udover ovennævnte lande anvender ambassaden i Mozambique Group 4 Securicor til vagtopgaver, men kun som tilkaldevagt, det vil sige, at Group 4 Securicor ikke har vagter stationeret ved ambassaden eller boliger. Group 4 Securicor har oplyst, at lønniveauet for tilkaldevagterne er omkring 20 % højere end gennemsnittet.