Til
Folketinget - Uddannelsesudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 99 af 12. marts 2007.
(Alm. del).
Kristian Jensen
                                          /Birgitte Christensen
                       Â
Spørgsmål: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4. marts 2007 fra Bettina Hansen vedrørende befordringsfradrag i forbindelse med uddannelse, jf. alm. del - bilag 251.
Svar: Bettina Hansen foreslår i sin henvendelse, at der indføres ret til fradrag for kørsel mellem hjem og uddannelsessted.
Efter de almindelige regler kan der foretages fradrag for kørsel frem og tilbage mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads med en standardsats, i det omfang befordringen overstiger 24 km dagligt. Det er alene kørsel til et indtægtsgivende arbejdssted, der er omfattet af reglerne. Et uddannelsessted, hvor der modtages undervisning, betragtes ikke som et indtægtsgivende arbejdssted.
Det er et grundlæggende princip i skattelovgivningen, at der alene gives fradrag for omkostninger, der er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde en løbende indtægt, hvorimod etableringsudgifter, der er afholdt med henblik på senere at opnå en løbende indtægt, ikke er fradragsberettigede.
Studerendes udgifter i forbindelse med uddannelse, f.eks. udgifter til transport til og fra udannelsesstedet og til bøger og andre materialer til brug for studiet, er udgifter, som er afholdt med henblik på at etablere et indkomstgrundlag, og som derfor ikke er fradragsberettigede.
Studerende, der har et arbejde ved siden af studierne, kan foretage befordringsfradrag for kørsel mellem den sædvanlig bopæl og arbejdspladsen, hvis de almindelige betingelser for befordringsfradrag er opfyldt.
Regeringen har ingen planer om at ændre reglerne for befordringsfradrag.
I det omfang studerendes mulighed for at benytte kollektiv transport ikke er tilfredsstillende, finder jeg, at det bedst løses uden for skattesystemet.