ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

15. december 2006

 

Besvarelse af spørgsmål 33 alm. del stillet af Folketingets uddannelsesudvalg den 22. november 2006.

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål :

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 20. november 2006 fra Danske Lærerorganisationer International (DLT) vedrørende uddannelsesområdets status i servicedirektivet, jf. alm. del – bilag 14.”

 

Svar:

Danske Lærerorganisationer International (DLI) skriver, at det er uklart, hvilke konsekvenser servicedirektivet vil få på uddannelsesområdet, og at der er risiko for, at det i fremtiden ikke længere vil være muligt at føre en selvstændig uddannelsespolitik på grund af direktivet.

 

Lad mig slå fast, at det nationale uddannelsessystem (fx folkeskoler, gymnasier og universiteter) ikke er omfattet af direktivet, eftersom tjenesteydelser af almen interesse er undtaget fra direktivet. Alene de uddannelsestjenesteydelser, som eventuelt vil blive klassificeret som tjenesteydelser af almen økonomisk interesse, er som udgangspunkt omfattet af direktivets anvendelsesområde. Sidstnævnte drejer sig fx om erhvervsfaglige efteruddannelser og AMU-kurser, der udbydes af private, men finansieres af og følger særlige forpligtelser fastsat af staten.

 

I denne forbindelse kan det tillige fremhæves, at det af artikel 1, stk. 3, klart fremgår, at direktivet ikke berører medlemsstaternes kompetence til i overensstemmelse med fællesskabsretten at fastsætte, hvad de definerer som tjenesteydelser af almen økonomisk interesse, hvordan de organiseres og finansieres, og hvilke særlige forpligtelser, der bør gælde for dem.

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk