Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             24. oktober 2007

J nr.             453-6

  

 

 

 

Trafikudvalget har i brev af 25. september 2007 stillet mig følgende spørgsmål 394, som jeg hermed skal besvare.

                                               

Spørgsmål nr. 394:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvad han agter, at foretage sig for at få Vejdirektoratet til at fremme indsatsen betydeligt for at forebygge spøgelsesbilister på danske motorveje”

 

Svar:

 

Det stigende antal registrerede spøgelsesbilister er efter min opfattelse noget vi skal tage meget alvorligt. Jeg lægger vægt på, at vores motorveje opfattes som trygge at færdes på.

 

Vejdirektoratet følger udviklingen meget tæt. Hver gang en spøgelsesbilist anmeldes, kontakter politiet Vejdirektoratet, og samtidig sendes beskeden til Danmarks Radio og en række andre radiostationer, med henblik på at andre bilister bliver opmærksom på faren.

 

På en række vejstrækninger er der opsat variable tavler, hvor bilisterne kan advares om spøgelsesbilister. Disse aktiveres af Vejdirektoratets trafikinformationscenter. På ramper med mange spøgelseskørsler, men uden fejl eller mangler, som kan forklare fejlkørslerne, er der opsat spøgelsesblink. Disse er opsat som forsøg i flere varianter, men fælles for dem alle er, at trafik på rampen i forkert retning aktiverer et rødt blinklys, som fortsætter med at blinke i et par minutter.

 

Der findes ikke nøjagtige og pålidelige oplysninger om alle spøgelsesbilisterne, da politiet kun opnår kontakt med bilisten i 5-10 procent af tilfældene. Derfor vil Vejdirektoratet gennemgå samarbejdsprocedurerne omkring anmeldelserne, for at kunne tilvejebringe yderligere information om spøgelseskørsel ved eks. at skaffe yderligere information fra anmelderne af spøgelsesbilisterne.

 

Vejdirektoratet vil også gennemgå samtlige frakørselsramper for at se, om afmærkning og udformning kan forbedres. Sådanne erfaringer videregives til brug ved fremtidig projektering af motorvejene. Mange af de pågrebne spøgelsesbilister er påvirket af alkohol, og vi vil fortsat sikre, at der gennemføres kampagner rettet mod dette problem.

 

Sammenlagt er der således en række initiativer i gang for at komme problemet til livs, og jeg ser frem til at se Vejdirektoratets redegørelse om resultatet af de igangværende undersøgelser.

 

Med venlig hilsen

 

 

Jakob Axel NielsenÂ