Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato 29. maj 2007    

J nr. 004-U18-169

  

 

Trafikudvalget har i brev af 9. maj 2007 stillet mig følgende spørgsmål 241 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

 

 

Spørgsmål 241:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 5. maj 2007 fra Birthe Edill, Aabenraa vedr. nye EU-regler om legitimation ved pakker pr. efterkrav, jf. TRU alm. del – bilag 416.”

Svar:

 

Jeg har anmodet Færdselsstyrelsen om at forelægge spørgsmålet fra Birthe Edill for Post Danmark A/S.

Post Danmark oplyser, at kravet om legitimation, oplysning om cpr. nr. m.v. er begrundet i kravene i direktiv 2005/60/EF om forebyggende foranstaltninger mod anvendelse af det finansielle system til hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme, hvidvaskloven jf. lov nr. 117 af 27. februar 2006, samt EU forordning nr. 1781/2006 af 15. november 2006 om oplysninger vedr. betaleren, der skal medsendes ved pengeoverførsler.

Bestemmelserne om krav om forevisning af legitimation og oplysningspligt er fastsat af Finanstilsynet og gælder iflg. Post Danmark alle pengeoverførsler, uanset om der er tale om betaling af en bestilt vare (eksempelvis som her en pakke der er sendt med postopkrævning) eller kontant betaling af f.eks. husleje via giro.

EU forordningen angiver iflg. Post Danmark ikke et entydigt mindste beløb, men der er en skæring ved kr. 7.400,-. Er beløbet under kr. 7.400,- har kunden oplysningspligt, hvilket vil sige, at Post Danmark enten skal se billedlegitimation eller sygesikringsbevis/sundhedskort. Er beløbet over kr. 7.400,- skal Post Danmark se billedlegitimation.

Post Danmark har endvidere oplyst, at de af kunden afgivne oplysninger på oplysnings- og legitimationsbilagene, dels er omfattet af Post Danmarks tavshedspligt og dels administreres i overensstemmelse med lovgivningen om behandling af personoplysninger.

Post Danmark oplyser, at det konkrete tilfælde naturligvis er udenfor mistanke om hvidvask m.v., hvilket også vil være tilfældet i de fleste situationer, hvor det drejer sig om køb på postordre. Post Danmark har derfor kontaktet Finanstilsynet for en vurdering af spørgsmålet, dels for så vidt angår spørgsmålet om beløbsgrænsen, dels spørgsmålet om oplysningspligt hhv. krav om legitimation, når der er tale om betaling for en vare købt på postordre.

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen