Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             23. maj 2007

J nr.  004-U18-000166

  

 

Trafikudvalget har i brev af 2. maj 2007 stillet mig følgende spørgsmål 236, TRU alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr. 236:

 

Ministeren bedes kommentere artiklen på forsiden og på side 4 i Danmarks

Transport Tidende nummer 7 (Uge 15 – 2007) vedr. hollandske chauffører og vognmænds syv timer længere arbejdstid end danske.

 

Svar:

 

Indledningsvist vil jeg gerne understrege, at jeg lægger stor vægt på at sikre vognmandserhvervet så gode rammebetingelser som overhovedet muligt. Det er imidlertid vigtigt, at reguleringen af erhvervet – som i vid udstrækning går på tværs af landegrænser i EU – bliver reguleret ens i alle medlemslande for at sikre ens konkurrencevilkår.

 

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra min kollega beskæftigelsesministeren under hvis ministerium implementeringen af arbejdstidsdirektivet hører. Beskæftigelsesministeren har over for mig bemærket følgende:

 

”Idet det understreges, at både arbejdstidsdirektivet inden for vejtransportsektoren (direktiv 2002/15/EF) og den danske implementeringslov (lov nr. 395 af 1. juni 2005 om arbejdstid for mobile lønmodtagere inden for vejtransportsektoren) i dag alene fastsætter et loft over ansatte chaufførers arbejdstid, skal det fra ministeriet bemærkes, at der ikke ses at være mulighed for at arbejde mere end det i direktivet angivne loft på 48 timer i gennemsnit om ugen. Efter Beskæftigelsesministeriets opfattelse er der ikke nogen adgang i direktivet til at gennembryde loftet, ejheller i en overgangsordning, og det er ministeriets vurdering, at et maksimum på 55 timer i gennemsnit om ugen som beskrevet i den i spørgsmål 236 nævnte artikel vil være i modstrid med det i direktivet foreskrevne.

 

Ministeriet vurderer, at der ikke er mulighed for at udvide chaufførers arbejdstid til 55 timer ugentligt i gennemsnit som beskrevet, og har således ingen intentioner om at foreslå loven om mobile lønmodtageres arbejdstid ændret”

 

Jeg tilslutter mig Beskæftigelsesministerens vurdering af spørgsmålet.

 

For så vidt angår spørgsmålet om lovligheden af den hollandske model for implementering har jeg noteret mig, at det af artiklen fremgår, at der i øjeblikket pågår en dialog mellem Kommissionen og Holland. Jeg vil derfor afvente udfaldet af denne dialog.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen