Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             29. maj 2007

J. nr.           004-U18-173

  

 

Trafikudvalget har i brev af 2. maj 2007 stillet mig følgende spørgsmål 233 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr.  233:

 

"Kan ministeren oplyse, om der i forhold til gældende EU-regler eller anden lovgivning rent juridisk er noget til hinder for, at Danmark indførte et system, hvor dele af eller hele motorvejssystemet efter en periode kun måtte benyttes af køretøjer med en vis energieffektivitet?"

Svar:

 

Jeg er ikke bekendt med, at der i dansk lovgivning eller EU-regler findes regler, som forhindrer et system, hvor dele af eller hele motorvejsnettet kun må benyttes af køretøjer med en vis energieffektivitet. Der er dog ikke foretaget en nærmere juridisk undersøgelse i forhold til f.eks. EU-retlige principper om fri bevægelighed og lignende.

Blandt andet henset til, at en trafikal effekt af et sådant system må forventes at være, at trafik, som ikke lever op til de pågældende miljøkrav, vil benytte vejstrækninger nærmere på beboelse, indgår det ikke på nuværende tidspunkt i regeringens overvejelser at etablere et sådant system, som vil have negative konsekvenser for luftkvaliteten og trafiksikkerheden, hvor folk bor.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen