Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato    28. februar 2007

J nr.             004-114

  

 

Trafikudvalget har i brev af 31. januar 2007 stillet mig følgende spørgsmål 136- 139 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

 

./.     Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål nr. 136:

”På baggrund af den senere tids mange oversvømmelser og digebrud rundt om i Danmark, bedes Ministeren oplyse, hvilke muligheder, der på kort sigt for økonomisk at hjælpe lodsejere med at udbedre digeskaderne – ud over den afsatte pulje på 4 mio. kr., som vurderes blot at kunne dække en meget lille del af de samlede omkostninger.”

 

Svar:

Som anført i spørgsmålet har jeg allerede åbnet mulighed for, at der fra den såkaldte kystbeskyttelsespulje kan ydes tilskud til reparation af skader på diger og anden kystbeskyttelse efter stormflod.

 

Jeg er imidlertid også bekendt med, at denne vinter – også for så vidt angår stormflodsfrekvensen – har haft en usædvanlig karakter. Jeg kan derfor oplyse, at spørgsmålet om en eventuel udvidelse af tilskudsmulighederne til reparation af diger og anden kystbeskyttelse efter stormflod aktuelt er under overvejelse i regeringen.

 

Jeg vil naturligvis orientere udvalget, når resultatet af regeringens overvejelser foreligger.

 

 

Spørgsmål nr. 137:

"Ministeren bedes forklare baggrunden for den afsatte pulje på 4 mio. kr. til digebeskyttelse, herunder baggrunden for puljens størrelse, samt hvorvidt puljen kan akkumuleres over årene i fald den ikke bruges i et enkelt år."

 

Svar:

Kystbeskyttelse i Danmark er som udgangspunkt baseret på privat initiativ med undtagelse af dele af den jyske vestkyst, hvor staten bidrager til finansieringen af kystbeskyttelsen.

 

Som led i en ny forsøgsordning er der på finansloven for 2007 afsat en forsøgspulje på 4 mio. kr. til særlige kystbeskyttelsesprojekter. Formålet med puljen er at afprøve behovet for en statslig tilskudsmulighed i forbindelse med private og kommunale kystbeskyttelsesprojekter.

 

Der kan ansøges om tilskud til ny kystbeskyttelsesprojekter, til renovering eller fjernelse af gammel, skæmmende og/eller uvirksom kystbeskyttelse samt til udbedring af skader på diger og anden kystbeskyttelse efter stormflod. Den afsatte pulje er således ikke alene etableret for at yde tilskud til udbedring af skader på diger og anden kystbeskyttelse efter stormflod.

 

For så vidt angår spørgsmålet om mulighederne for at akkumulere tilskudsbeløb over årene kan jeg oplyse, at eventuelle uforbrugte midler i 2007 som udgangspunkt videreføres til efterfølgende finansår.  Jeg kan endvidere oplyse, at tilsagn om tilskud fra puljen til et kystbeskyttelses­projekt ikke vil være betinget af, at projektet afsluttes i tilsagnsåret.

 

Der er ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til om kystbeskyttelsespuljen skal fortsættes ud over forsøgsåret 2007.

 

 

Spørgsmål nr. 138:

"Ministeren bedes oplyse i hvilke tilfælde og med hvilken begrundelse, staten i tidligere tilfælde i nyere tid har støttet økonomisk med genopbygning af diger"

Svar:

Spørgsmålet giver mig anledning til at præcisere, at jeg skelner mellem genopbygning/reparation af diger efter stormflod og forstærkning af diger med det formål at give dem en større modstandsdygtighed overfor havets påvirkning. Jeg fokuserer derfor i mit svar på de situationer, hvor staten har bidraget til genopbygning/reparation af diger efter stormflod.

 

Staten har siden 1981 i 5 tilfælde ydet økonomisk støttet til genopbygning af diger. Det har i alle tilfælde været i situationer, hvor stormfloder har ramt dele af Danmark og taget udgangspunkt i en 50 % statsfinansiering. De resterende 50 % af finansieringen har skullet afholdes af amt, kommune og digelag efter lokalt fastsat fordeling.

 

I de følgende situationer har Folketingets Finansudvalg givet tilsagn om, at staten kunne afholde et beløb:

 

Efter stormfloden i november 1981 blev der stillet en bevilling på i alt 22 millioner kr. til rådighed for reparation af kystbeskyttelses­for­anstaltninger herunder diger.

 

Efter stormfloderne i januar 1984 blev der givet tilsagn om, at staten kunne afholde et beløb på indtil 2,5 millioner kr. til reparation af diger mv. Tilskuddet blev senere øget til 3,35 millioner kr.

 

Efter stormfloden i november 1985 blev der givet tilsagn om, at staten kunne afholde et beløb på indtil 15 millioner kr. som godtgørelse til skadelidte og tilskud til reparation af diger mv.

 

Efter stormfloderne i januar og februar 1990 blev der givet tilsagn om, at der kunne afholdes et beløb på 4 millioner kr. som tilskud til udbedring af skader på private diger og kystsikringsanlæg under henvisning til, at oversvømmelsen havde et usædvanligt omfang.

 

Efter stormfloden i december 1999 blev der givet tilsagn om, at der kunne afholdes et beløb på 6,8 millioner kr. som tilskud til udbedring af skader på diger mv.

 

Derudover har staten i visse tilfælde ydet tilskud til forstærkninger af diger. Dette er senest sket i forbindelse med forstærkningen af Rejsby-Ballum Dige, hvor staten har ydet sammenlagt et tilskud på 25,4 mio. kr.

 

 

Spørgsmål nr. 139:

"Ministeren bedes forholde sig til de globale klimaændringer, der på længere sigt forventes at medføre stigende vandstand i havene, ligesom ændrede vindforhold også forventes at kunne medføre et større behov for beskyttelse af lavtliggende arealer i Danmark”

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at Kystdirektoratet nøje og løbende følger udviklingen inden for klimascenarier, og vurderer disses mulige betydning for kysterne og kystbeskyttelsesindsatsen i fremtiden.

 

Jeg har derfor bedt Kystdirektoratet om at udarbejde et notat, der på baggrund af klimascenarier fra FN’s klimapanel IPCC beskriver de udfordringer, som de globale klimaændringer kan medføre på kystbeskyttelsesområdet. Jeg vil fremsende notatet til udvalget, når det foreligger.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen