Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             22. februar 2007

J. nr.           004-U18-109

  

 

Trafikudvalget har i brev af 30. januar 2007 stillet mig følgende spørgsmål 132 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr.  132:

 

"I forlængelse af besvarelsen på TRU alm. del - spm. 114, bedes ministeren forklare, hvorfor ministeren ikke har sikret en uvildig undersøgelse af ministeriets rolle i forhold til DSB's håndtering af asbest, som det blev lovet i DR den 21. december 2006."

Svar:

 

Indledningsvis vil jeg fremhæve, at det ifølge arbejdsmiljøloven er den enkelte arbejdsgiver, der har ansvaret for, at arbejdsmiljøet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det er derfor DSB, der har ansvaret for, at arbejdsmiljøreglerne bliver overholdt. Tilsynet med DSB’s overholdelse af Arbejdsmiljøloven ligger uden for mit ministerområde.

Det fremgår også af arbejdsmiljøloven, at der i sager vedr. overtrædelse af arbejdsmiljøet er et såkaldt linjeansvar. Linjeansvaret betyder, at de øverste ansvarlige i arbejdsmiljøsager er direktionen i DSB. Det er altså ikke bestyrelsen i DSB, der er ansvarlig i arbejdsmiljøsager.

DSB har gennemført en uvildig undersøgelse af virksomhedens håndtering af asbest. Sideløbende hermed har jeg gennemført en undersøgelse af ministeriets journaler og personalesager, for herved at få sagen fuldstændig belyst. Desuden har Arbejdstilsynet lavet en redegørelse om tilsynet med asbest på togområdet.

Jeg anser denne sag for at være meget alvorlig, og det er derfor vigtigt, at sagen bliver fuldstændigt belyst. Med arbejdstilsynets rapport, DSB’s uvildige undersøgelse og ministeriets gennemgang af journalsystemet og personalesager er jeg sikker på, at dette er tilfældet. Jeg mener derfor ikke, at en uvildig undersøgelse af ministeriet på nuværende tidspunkt vil kunne bidrage med yderligere. 

Med venlig hilsen

 

Flemming Hansen