Folketingets Sundhedsudvalg har i skrivelse af 20. september 2007 (Ad SUU alm. del) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål 754:
Spørgsmål nr. 754
â€Hvilke Ã¥rsager kan der være til at producenter vælger at tilsætte fødevarer modificeret stivelse, hærdede fedtstoffer eller hydrolyseret protein i stedet for de oprindelige fødevarebestanddele.â€
Endeligt svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
â€Den primære Ã¥rsag til, at producenter vælger at tilsætte modificeret stivelse eller hærdede fedtstoffer, er af teknisk karakter, f.eks. for at opnÃ¥ ændringer i strukturen af det færdige produkt. SÃ¥ledes anvendes modificeret stivelse som konsistensmiddel som f.eks. stabilisator eller fortykningsmiddel, mens hydrolyseret protein giver aroma til produktet. Som eksempel pÃ¥ dette kan nævnes kinesisk soja, der er soja- og hvedeprotein, der er hydrolyseret ved hjælp af bakterier.
Herudover bruges højt hydrolyseret protein bl.a. i specielle produkter, der kan erstatte brugen af almindelige modermælkserstatninger i særlige tilfælde. Produkterne anbefales til spædbørn med særlig risiko for at udvikle allergi, hvis amning ikke er mulig eller tilstrækkelig, og de anvendes sÃ¥ledes med henblik pÃ¥ allergiforebyggelse. Delvist hydrolyseret protein kan desuden ogsÃ¥ anvendes i almindelige modermælkserstatninger. Brugen af delvist hydrolyseret protein i modermælkserstatninger reguleres af EU-direktivet pÃ¥ omrÃ¥det.â€.Â
Carina Christensen
/Thomas Elvensø