Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato:           27. september 2007 Kontor:        Regional sundhed J.nr.             2007-1200-166 Fil-navn:      Dokument 1
|
"Ministeren bedes meddele, hvor regeringen hentede sin sundhedsfaglige rådgivning forud for fremsættelsen af lovforslaget om at nedsætte behandlingsfristen i sundhedsvæsenet fra 2 til 1 måned?"
Nedsættelse af perioden til 1 måned er blevet gennemført ved en ændring af sundhedsloven, som Folketinget vedtog i december 2006 med virkning fra 1. oktober 2007.
Nedsættelse af perioden er begrundet i et ønske om, at flest mulige patienter skal have et behandlingstilbud hurtigt.
Rapporten om evaluering af det udvidede frie sygehusvalg udarbejdet af Amtsrådsforeningen, Finansministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet fra 2004 viser bl.a., at patienterne generelt set er glade for deres valgmuligheder i sygehusvæsenet. Patienterne benyttede fortrinsvis det udvidede frie sygehusvalg, fordi de oplevede, at ventetiden på over 2 måneder på behandling på det offentlige sygehus var for lang.
En senere rapport »Det udvidede frie sygehusvalg - hvem vælger?« fra maj 2006 fra Amtsrådsforeningen, er baseret på en pilotundersøgelse, der analyserer holdninger og erfaringer hos patienter, som har benyttet det udvidede frie sygehusvalg. Undersøgelsen konkluderer, at det er et bredt udsnit af patienter, som benytter det udvidede frie sygehusvalg på tværs af indkomst, uddannelse og erhvervsmæssig stilling. Undersøgelsen konkluderer også, at for dem er ventetiden af afgørende betydning.
Over 120.000 patienter fra hele landet har til i dag nydt godt af det udvidede frie sygehusvalg, og de har derved oplevet en kortere ventetid på sygehusbehandling.
Hertil kommer, at stadigt flere patienter benytter sig af det udvidede frie sygehusvalg, og det er regeringens ønske at efterkomme denne stigende efterspørgsel efter korte ventetider.