Dato:           

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2007-1530-132

Sagsbeh.:   HEB

Fil-navn:       SUU spm.  685

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 685 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 23. august 2007

 

Spørgsmål 685:

"Hvad er begrundelsen for, at man i udkast til bekendtgørelsen om kosmetisk behandling fratager sygeplejersker muligheden for at udøve erhverv inden for et område som injektioner, og kan ministeren bekræfte, at sygeplejersker i øvrigt på sygehuse m.v. selvstændigt må give injektioner i henhold til deres uddannelse?"

 

Svar:

Jeg har indhentet følgende udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Alle former for indsprøjtninger er i henhold til autorisationslovens § 74 lægeforbeholdt virksomhed, da der er tale om operative indgreb (gennembrud af hud). Det har altid været således, idet en sådan bestemmelse fremgik af den tidligere lægelovs § 25, stk. 2 (gældende fra 1934), hvorefter operative indgreb er lægeforbeholdt virksomhed. Når en sygeplejerske på et sygehus giver injektioner, sker dette på delegation af en læge og dermed også på denne læges ansvar.

 

Det kan i den forbindelse oplyses, at sygeplejersker i Danmark ikke i henhold til autorisationsloven (eller den tidligere lov om sygeplejersker) har et selvstændigt virksomhedsområde på samme måde som f.eks. læger. Det vil sige, at det område, som sygeplejersker virker indenfor (sundhedsfremmende, sundhedsbevarende, forebyggende, behandlende, plejende, rehabiliterende og palliative opgaver), ikke er forbeholdt sygeplejersker. En sygeplejerske er således ikke autoriseret til at udføre en specifik virksomhed.

 

Der er således ikke tale om, at sygeplejerskers mulighed for at give injektioner fratages dem i bekendtgørelse om kosmetisk behandling.”