Dato:            4. oktober 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2007-1134-69

Sagsbeh.:   ja

Fil-navn:       fys\SUU-684-VF-lymfødem

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 684 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 23. august 2007

 

Spørgsmål 684:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. august 2007 fra Kræftens Bekæmpelse vedrørende vederlagsfri fysioterapi for kræftpatienter, jf. alm. del – 698."

 

Svar:

 

”Til brug for besvarelsen har jeg bedt om Sundhedsstyrelsens kommentarer til udvalgets spørgsmål nr. 684 herunder også til Kræftens Bekæmpelses brev af 13. august 2007 vedrørende vederlagsfri fysioterapi for kræftpatienter.   

 

Sundhedsstyrelsen har oplyst følgende: ”Sekundært lymfødem kan optræde efter fjernelse af lymfekirtler f.eks. i armhulen ved operation af kvinder med bryst-cancer eller efter bestråling f.eks. af det lille bækken. Patienterne kan have behov for behandling af lymfødemet. Behandlingen blev tidligere ofte varetaget f.eks. i forbindelse med mamma-klinikkerne på sygehusene. Efter kommunalreformen er ansvaret for genoptræning flyttet til kommunerne.

 

Patienter med lymfødem kan ved behov ydes genoptræning efter udskrivelse fra sygehus som beskrevet i bekendtgørelse nr. 1266 af 5. december 2006 om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus. Det fremgår af bekendtgørelsens § 1, stk. 3, at der senest på udskrivningstidspunktet skal udleveres en genoptræningsplan til patienten, og at planen efter aftale med patienten samtidigt skal sendes til patientens bopælskommune.

 

Hvis der efter lægens vurdering fortsat er behov for fysioterapi efter genoptræningen er afsluttet, skal regionsrådet i henhold til Sundhedslovens § 67 yde tilskud til behandling hos fysioterapeut efter lægehenvisning. Sundhedsstyrelsen vurderer, at de fleste patienter med sekundært lymfødem, vil være dækket af disse ordninger.

 

Specialiseret genoptræning varetages på sygehusene. Ved specialiseret genoptræning forstås ifølge bekendtgørelse nr. 1266 af 5. december 2006, at patienten har behov for genoptræningsydelser, der kræver et samtidigt eller tæt tværfagligt samarbejde på speciallægeniveau med henblik på en tæt koordinering af genoptræning, udredning og behandling, eller hvis patientens sikkerhed forudsætter mulighed for bistand fra andet sundhedsfagligt personale, som kun findes i sygehusregi.

 

Der er således ikke tale om særlige krav til indholdet af genoptræningen, eller om denne ydes som individuel terapi eller som holdterapi. Sundhedsstyrelsen vurderer, at kun få patienter med sekundært lymfødem vil have behov for specialiseret genoptræning.

 

Vederlagsfri fysioterapi ydes i henhold til Sundhedsstyrelsens vejledning: ”Fysisk handikappede personers adgang til vederlagsfri fysioterapi” fra oktober 2005 til personer, der opfylder følgende 4 kriterier (stk. 2.2):

 

1. Personen skal have et svært fysisk handicap. Dette afgrænses ifølge vejledningen, således, at en patient, der kan klare sig selv indendørs i døgnets 24 timer uden hjælp eller hjælpemidler til den daglige personlige livsførelse, ikke har et svært handikap.

 

2. Fysioterapien skal have til formål at forbedre den fysiske funktionsevne, vedligeholde funktionsevnen eller forhale en forringelse af denne.

 

3. Tilstanden skal være varig. Dette tolkes i vejledningen sådan, at tilstanden skal vare mindst 5 år, og at patienter tidligst kan opfylde varighedskriteriet 1 år efter en ulykke.

 

4. Patientens lidelse skal være opført på diagnoselisten, der omfatter a) medfødte eller arvelige neurologiske tilstande, lidelser i bevægeapparatet samt andre tilstande herunder bl.a. primært lymfødem, b) erhvervede neurologiske sygdomme, c) fysiske handikap som følge af ulykke og endelig d) nedsat funktion som følge af inflammatoriske gigtsygdomme.

 

Patienter med sekundært lymfødem er ikke dækket af tilbuddet om vederlagsfri fysioterapi med de nugældende afgrænsninger.

 

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på, at hvis sekundært lymfødem inkluderes i de diagnoser, der kan dækkes af ordningen, vil dette medføre, at ordningen udvides med en helt ny kategori, nemlig følgetilstande efter terapeutiske indgreb.”

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse.”