Dato:            31. august 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12180-66

Sagsbeh.:   tk

Fil-navn:       Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 648 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 18. juli 2007

 

Spørgsmål 648:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel i MetroXpress den 13. juli 2007: ”Videnskaben mangler døde danske kroppe” og ”Studerende på lig-ferie”, herunder bedes oplyst, om ministeren agter at tage initiativer til informationskampagner m.v. overfor befolkningen med det formål at sikre bedre viden om muligheden for at donere sin krop til videnskab/forskning, så antallet af donationer kan øges."

 

Svar:

Jeg har bedt Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling om bidrag til brug for besvarelse af spørgsmålet, idet universitetsuddannelserne henhører under dette ministerium.

 

Universitets- og Bygningsstyrelsen under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har kontaktet de ansvarlige for donationsordningerne på Københavns Universitet, Århus Universitet og Syddansk Universitet. På baggrund af denne kontakt er oplyst, at Københavns Universitet siden 1980’erne, hvor universitetet havde ca. 600 tilmeldinger årligt, har oplevet en nedgang i antallet af donationstilmeldinger. Kontakten til Århus Universitet og Syddansk Universitet afkræfter, at Københavns Universitets faldende tilmeldinger til donationsordningen er et landsdækkende problem. Århus Universitet oplyser, at Århus Universitet ikke har registreret nedgang i antallet af donationstilmeldinger, som svinger mellem 150 og 250 på årsbasis. Syddansk Universitet oplyser ligeledes, at man ikke har registreret en bemærkelsesværdig nedgang i antallet af tilmeldinger i perioden 1997 – 2006.

 

Københavns Universitet har oplyst til Universitets- og Bygningsstyrelsen, at antallet af donationer ikke pt. er et problem. Det skyldes, at der i gennemsnit går ca. 20 år fra en person testamenterer sit lig til Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, til personen dør og instituttet modtager den pågældende persons lig.

 

Københavns Universitet bekræfter over for Universitets- og Bygningsstyrelsen et stort behov for efter- og videreuddannelse for læger og kirurger på universitetet, fordi hospitalerne ikke stiller lig til dissekering til rådighed for lægernes efter- og videreuddannelse. Der er således op til 2 års ventetid på visse kurser. Man oplyser videre, at da instituttet har en kapacitetsgrænse mht. muligheden for opbevaring af indkomne lig, er der også en øvre grænse for, hvor mange indkomne lig instituttet kan modtage årligt.

 

Universitets- og Bygningsstyrelsen oplyser, at dissektionskurser til Tjekkiet ikke er et nyt fænomen opstået på baggrund af mangel på lig. IMCC, International Medical Cooperation Comittee, er de medicinstuderendes forbindelse til internationale studenterforeninger uden for Danmark, som formidler dissektionskurser i Tjekkiet for 1-delsstuderende. 

 

Universitets- og Bygningsstyrelsen har efterfølgende oplyst, hvilke efter- og videreuddannelseskurser, herunder med op til 2 års ventetid, Københavns Universitets udtalelse omhandler. Sundhedsstyrelsen har på baggrund heraf oplyst, at der ikke er tale om kurser, som er obligatoriske i forbindelse med lægers videreuddannelse eller specialuddannelser for sygeplejersker.

 

Jeg finder derfor ikke behov for at igangsætte oplysningsinitiativer på området.