Dato:            9. august 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-13009-540

Sagsbeh.:   msh

Fil-navn:       Dokument 5

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 645 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 10. juli 2007

 

Spørgsmål 645:

"Med henvisning til samrådet den 21. juni 2007 om samrådsspørgsmål AÅ og BA (lægers bijob) bedes ministeren oplyse, i hvilke tilfælde det ikke er nødvendigt at foretage habilitetsundersøgelse."

 

Svar:

Jeg har til brug for min besvarelse af udvalgets spørgsmål anmodet Sundhedsstyrelsen om en udtalelse, idet det på det samråd, der henvises til i spørgsmålet, blev drøftet, hvordan Sundhedsstyrelsen forholder sig til spørgsmålet om habilitet i forbindelse med styrelsens brug af rådgivere.

 

Sundhedsstyrelsen oplyser følgende:

 

”For så vidt angår Sundhedsstyrelsens faste sagkyndige rådgivere og honorerede ad hoc-sagkyndige, underskriver vedkommende en habilitetserklæring i forbindelse med ansættelse/ indgåelse af honoraraftale.

 

For så vidt angår eksterne deltagere i udvalg, projekter, MTV mv., er det Sundhedsstyrelsens udgangspunkt, at den, der virker i offentlig tjeneste eller hverv, ikke er inhabil ved behandlingen af en sag om gennemførelse af foranstaltninger af almindelig karakter, blot fordi foranstaltningen får eller kan få virkning for den pågældende.

 

Medlemmerne af et sagkyndigt udvalg kan ikke anses for at være inhabile, blot fordi de har et særligt kendskab til eller engagement i det område, som udvalget behandler. Dette gælder uanset, om udvalgets anbefaling måtte kunne få betydning for det område, som det pågældende medlem har et kendskab til eller er engageret i. Formålet med nedsættelse af et sagkyndigt udvalg er netop, at der deltager medlemmer med særligt fagkundskab på det pågældende område.

 

Det udelukker naturligvis ikke, at der konkret vil kunne forekomme tilfælde, hvor et medlem af et udvalg efter omstændighederne har en så konkret interesse i en sag, at vedkommende må anses for at være inhabil. Alle medlemmer har pligt til at orientere formandskab/projektejer om eventuelle ikke på forhånd kendte interessekonflikter. En deltager i et eksternt udvalg bør ved tvivlstilfælde deklarere, hvilke områder hvor pågældende eventuelt kunne være inhabil.

 

De eksterne deltagere, der af enhedschefen vurderes til at være underlagt krav om habilitet, underskriver en ”Habilitetserklæring” straks ved opgavens igangsættelse.”

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.