Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 31. august 2007 Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Â Internationalt kt. J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2007-1530-116 Fil-navn:Â Â Â Â Â Â SUU spm. 638
|
"Hvordan vil ministeren sikre, at det ekspertudvalg, der skal nedsættes, ikke kommer til at bestå af mennesker, der har væsentlige økonomiske interesser i en bestemt udtalelse fra ekspertudvalget?"
Jeg skal med hensyn til det forvaltningsretlige spørgsmål om inhabilitet som følge af særlig økonomisk interesse i en sags udfald henvise til min besvarelse af 11. juni 2007 af udvalgets spørgsmål nr. 481 (Alm.del).
Som anført i denne besvarelse skal vedkommendes økonomiske interesse i sagens udfald være særlig. Medlemmerne af et sagkyndigt udvalg kan ikke anses for inhabile, blot fordi de har et særligt kendskab til eller engagement i det område, som udvalget behandler, eller står under indflydelse af en generel interesse som repræsentant for en interesseorganisation.
Jeg finder det i øvrigt nærliggende at henlede udvalgets opmærksomhed på, at det omhandlede ekspertudvalg – i modsætning til den tidligere nedsatte, rådgivende ekspertgruppe – ikke skal rådgive Sundhedsstyrelsen om fastlæggelsen af den samlede regulering af kosmetisk behandling, men alene skal bistå styrelsen med vurdering af enkeltstående autoriserede og ikke-autoriserede sundhedspersoners kvalifikationer til at foretage eller til at fungere som medhjælp ved visse kosmetiske behandlinger samt rådgive styrelsen om nye kosmetiske behandlingsprincipper og -metoder. Inhabilitet som følge af særlig økonomisk interesse vil således alene forekomme, hvis der foreligger en særlig økonomisk interesse i udfaldet af den enkelte sag, jf. forvaltningslovens § 3, stk. 1, nr. 1.
Sundhedsstyrelsen har over for ministeriet oplyst, at det rådgivende ekspertudvalg vil blive sammensat bredt på samme måde som den tidligere ekspertgruppe, dvs. med repræsentanter for de videnskabelige selskaber, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Kosmetologforeningen og de SU-berettigede skoler for kosmetologer og kosmetikere.
Desuden vil de, der udpeges som medlemmer af det rådgivende ekspertudvalg, skulle afgive habilitetserklæringer til Sundhedsstyrelsen. I den forbindelse redegøres for den pågældendes afhængighedsforhold, herunder personlige eller økonomiske interesser i virksomheder og funktioner, i relation til arbejdsopgaven. Sundhedsstyrelsen vil, ved sammensætningen af ekspertudvalget i den enkelte sag, tage stilling til de udpegede medlemmers habilitet, således at ekspertudvalget vil bestå af habile medlemmer.
Samlet er det min opfattelse, at Sundhedsstyrelsen også i sit opfølgende arbejde, herunder ved nedsættelsen af det omhandlede rådgivende ekspertudvalg, sikrer den bredest mulige faglige tilgang til problemstillingen på fuldt betryggende vis og i overensstemmelse med de forudsætninger, som Folketinget og regeringen har givet udtryk for i forarbejderne til autorisationsloven.