Dato:            10. juli 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-1520-47

Sagsbeh.:   hbg

Fil-navn:       s 631

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 631 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 2. juli 2007

 

Spørgsmål 631:

"Er det korrekt, at det nationale råd for lægers videreuddannelse klart anbefaler at beholde turnus på 18 måneder under forudsætning af, at problemet med ventetid og kapacitetsproblemer løses? Hvad er i givet fald begrundelsen for, at rådets anbefaling ikke er blevet fulgt?"

 

Svar:

Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse nedsatte i september 2005 en arbejdsgruppe, der fik til opgave at vurdere turnusuddannelsens længde og indhold.

 

Arbejdsgruppens rapport blev drøftet på et møde i rådet den 10. maj 2006. Her var en længere drøftelse af fordele og ulemper ved henholdsvis 12 og 18 måneders turnus. Jeg kan oplyse, at formanden på mødet på baggrund af drøftelsen konkluderede, at rådet – fraset Indenrigs- og Sundhedsministeriet – anbefalede en 18 måneders turnus under forudsætning af, at problemet med ventetid og kapacitetsproblemer løses.

 

Når omlægningen af speciallægeuddannelsen på trods heraf indeholder en reduktion af turnus fra 18 til 12 måneder er det først og fremmest fordi, at arbejdsgruppen vedrørende turnus konkluderede, at de nødvendige kompetencer i den kliniske basisuddannelse fortsat kan erhverves ved et 12 måneders forløb. Da formålet med omlægningen er at afhjælpe manglen af speciallæger ved at reducere varigheden af uddannelsen har regeringen valgt denne løsning. Jeg vil i øvrigt gerne understrege, at omlægningen er aftalt gennemført med Danske Regioner og Lægeforeningen, der begge er repræsenteret i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse.