Dato:            19. juli 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12111-20

Sagsbeh.:   mrni

Fil-navn:       SUU S nr. 630 - Hygiejne

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 630 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 2. juli 2007

 

Spørgsmål nr. 630:

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel i B.T. den 28. juni 2007: ”Kræftsyge børn i skidt og møg” og herunder oplyse hvilke initiativer han agter at tage for at sikre rimelige forhold på hospitalerne for syge børn.”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Region Hovedstaden vedrørende forholdene på børnekræftafdelingen på Rigshospitalet.

 

Rigshospitalet har bl.a. oplyst følgende:

 

”Rigshospitalet skal indledningsvis beklage, at Rikke Thygesen og hendes søn har oplevet de fysiske rammer på børneonkologisk afdeling som utilfredsstillende.

 

Der er primært et pladsproblem i børneonkologisk afdeling, men det må desværre samtidig erkendes, at dette også er tilfældet i de øvrige børneafdelinger i Juliane Marie Centret. Dette har medført, at de fysiske rammer i dag generelt er for snævre og utidssvarende. Familien til et alvorligt sygt barn bør have mulighed for indlæggelse på en familiestue med adgang til eget toilet og bad og derudover også kunne benytte faciliteter som opholdsrum og lejestue.

 

Planlægningen af, hvordan en børneafdeling skal se ud i fremtiden indeholder også ønsker af denne art, og Rigshospitalet konstaterer med tilfredshed, at sygehusplanen for Region Hovedstaden indbefatter bygning af en ny nordfløj og renovering af den eksisterende bygningsmasse. Hospitalet ser frem til at pladsproblemerne bliver løst og til en forbedring af forholdene på disse og en række andre områder.

 

I øjeblikket er igangsat en ombygning i blandt andet børneonkologisk afdeling, der sikrer flere sengestuer og mere plads til den ambulante virksomhed. I denne ombygningsfase har det desværre været nødvendigt midlertidigt at inddrage ventefaciliteter samt at flytte børneonkologisk afdelings legestue til et mindre rum. Forhold der imidlertid bliver bedre når ombygningen er afsluttet i slutningen af sommeren.

 

I artiklen beskrives en række uhensigtsmæssige forhold, der er taget initiativ til at forbedre f.eks. skal afdelingens gardiner, dropstativer og andet naturligvis fungere, og det beklages, at sådanne mangler unødvendigt har medført en belastning. En fuldstændig åbning af de nuværende vinduer er desværre af sikkerhedsmæssige grunde ikke mulig.

 

I artiklen omtales endvidere, at drikkevandet på børneonkologisk afdeling ikke må drikkes direkte fra hanen. Vandet på Rigshospitalet har samme kvalitet som det øvrige drikkevand i København. Det er imidlertid korrekt, at kræftbørnene, der er i behandling, ikke må drikke vandet. Dette er begrundet i sikkerheds- og sundhedshensyn til børn med nedsat immunforsvar. Vi vil hos disse børn ikke løbe selv den mindste risiko for en infektion. Det skal bemærkes, at afdelingen udleverer vand på flasker til børnene.

 

Med hensyn til rengøringsforholdene på børneonkologisk afdeling må det erkendes, at dette har været et problem i visse perioder. Der er taget initiativer til forbedringer på området. Bl.a. bliver rengøringsstandarden på Rigshospitalet vurderet løbende af en uvildig instans, Statens Serum Institut, med henblik på sikre, at rengøringen er i orden.

 

Afslutningsvis noterer Rigshospitalet sig Rikke Thygesens positive bemærkninger om læger og sygeplejersker på børneonkologisk afdeling og ser frem til, at den aktuelle ombygning – samt på lang sigt sygehusplanen for Region Hovedstaden – sikrer tidssvarende rammer for de syge børn og deres familier.”

 

Jeg kan henholde mig til Region Hovedstadens oplysninger.