Dato:            9. august 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12171-81

Sagsbeh.:   hbr

Fil-navn:       svangreomsorg/SUU 629 bivirkninger epidural

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 629 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 26. juni 2007

 

Spørgsmål 629:

"Ministeren bedes give en fyldestgørende redegørelse for bivirkningerne i forbindelse med anvendelse af epiduralblokade i forbindelse med fødsler.

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Sundhedsstyrelsen om en udtalelse. Sundhedsstyrelsen har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:

 

”Epidural blokade (såkaldt rygmarvsbedøvelse) er den mest effektive form for smertelindring i forbindelse med fødsler. Der findes forskellige typer, som alle indgives gennem et indstik i lænden. I det følgende behandles alle typer under ét.

 

Epidural blokade kan påvirke fødselsforløbet, idet det kan medføre vesvækkelse og forlænge fødslen, især presseperioden. Anlæggelse af epidural blokade medfører hyppigere brug af vestimulerende drop og øger risikoen for forløsning med sugekop. Der er ikke holdepunkter for at epidural blokade øger risikoen for forløsning ved kejsersnit.

 

Andre bivirkninger og komplikationer til epidural blokade under fødslen er:

·          Blodtryksfald (forekommer hos ca. 5%)

·          Feber (forekomsten angives meget varierende mellem fÃ¥ % og op til 30  %. Ã…rsagen er ukendt.)

·          Hudkløe (skyldes medicinen. Kræver sjældent behandling)

·          Svær, længerevarende hovedpine (forekommer hos under 2 %. Kan behandles)

·          Manglende vandladning (er forbigÃ¥ende og behandles med anlæggelse af kateter)

·          Føleforstyrrelser, smerter eller lammelser, eksempelvis i et ben eller hoften (forekommer forbigÃ¥ende hos 0,2% og længerevarende hos 0,04%. Forsvinder af sig selv efter dage til uger. Kroniske nerveskader er overordentlige sjældne).

·          Utilsigtet indstik gennem rygmarvshinden (anslÃ¥s at ske hos 0,6-1%)

·          Utilsigtet lammelse af overkroppen og vejrtrækningen (en sjældent, men potentielt livstruende situation. Der er ikke registreret dødsfald som følge heraf i Danmark.)

 

Epidural blokade giver ikke bivirkninger hos barnet. Epidural blokade vil ofte mindske behovet for andre former for medicinsk smertelindring med morfinlignende præparater, som kan påvirke barnet.”