Dato:            9. august 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12171-81

Sagsbeh.:   hbr

Fil-navn:       svangreomsorg/SUU 627 fødselsforberedelse og bedøvelse

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 627 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 26. juni 2007

 

Spørgsmål 627:

"Kan ministeren bekræfte, at en god fødselsforberedelse og tilstedeværelsen af en jordemoder under hele fødslen reducerer sandsynligheden for, at det bliver nødvendigt at anvende bedøvelse under fødslen?"

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Sundhedsstyrelsen om en udtalelse. Sundhedsstyrelsen har oplyst følgende:

 

”Der er dokumentation for, at kontinuerlig tilstedeværelse af en omsorgsperson under fødslen nedsætter kvindens behov for medicinsk smertelindring, øger kvindens tilfredshed og chancen for, at fødslen forløber spontant.

 

Der er dokumentation for, at kvinder, der har modtaget fødselsforberedelse, henvender sig på fødegangen, når de er længere henne i fødselsforløbet, og at det er associeret til mindre anvendelse af smertelindring. Der er endnu ikke videnskabelig dokumentation for, at fødselsforberedelse direkte reducerer brugen af smertestillende [midler] under fødslen, men der pågår et stort lodtrækningsstudie om fødselsforberedelse på Skejby sygehus, som vil kunne belyse spørgsmålet. De første resultater forventes i 2008. Brugerundersøgelser viser, at kvinder, der har modtaget fødselsforberedelse, føler sig bedre rustet til at træffe valg om smertelindring under fødslen.”

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.