Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 10. juli 2007 Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Â Kommunal sundhed J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2007-1412-52 Fil-navn:Â Â Â Â Â Â Spm 621 AHP.doc
|
"Vil ministeren tage initiativ til at forlænge aborthandlingsplanen ved dens udløb i 2008?"
Aborthandlingsplanen har sammen med projektmidler til særlig indsats for oplysning om prævention og sundhedstilbud til indvandrere og flygtninge udgjort en væsentlig del af de samlede centrale midler til forebyggelse af uønsket graviditet. Ved ophør af aborthandlingsplanen med udgangen af 2007 vil midlerne til denne indsats følgelig blive reduceret.
Â
Aborthandlingsplanen som blev iværksat i 1999 og forlænget i 2004 har haft til formål, at styrke forebyggelsesindsatsen og fastholde nedgangen i antallet af provokerede aborter i alle aldersgrupper. En del af indsatserne i aborthandlingsplanen har følgelig været, at styrke og kvalificere lokale indsatser til forebyggelse af uønsket graviditet – i befolkningen generelt og især blandt udsatte grupper (etniske minoriteter og unge).
Centrale aktører i forebyggelsen af uønsket graviditet er:
Â
a) Kommunerne som bl.a. er ansvarlige for at sikre folkeskolens seksualundervisning, udskolingsundersøgelser, forebyggende sundhedsordninger og informations-, vejlednings- og rådgivningstilbud målrettet grupper med særlige behov, samt øvrig borgerrettet forebyggelse.
b) Regionerne gennem vejledning om prævention og sikring af støttesamtale ved henvendelse til praktiserende læge, på gynækologiske/obstetriske afdelinger.
c) Sundhedsstyrelsen som er ansvarlig for monitorering af sundhedstilstanden herunder forekomst af provokerede aborter, udarbejde prioriteringer og retningslinier for forebyggelsesindsatsen, indsamle og formidle viden og erfaringer, samt iværksætte særlige indsatser når der vurderes at være behov herfor.
d) Frivillige organisationer, som ofte har en særlig kontakt med bestemte målgrupper.
Forebyggelsesindsatsen skal efter min mening organiseres på en måde, hvor alle de nævnte parter inddrages, ligesom der må ske en konkret vurdering af, hvilke behov der er for assistance på de forskellige niveauer. Derudover må det konkret vurderes, om der er behov for særlige indsatser fra Sundhedsstyrelsens side.
Forebyggelse af uønsket graviditet handler om ubeskyttet sex. Det er derfor min opfattelse, at forebyggelse af uønsket graviditet, seksuelt overførbare infektioner og hiv på længere sigt skal ses som en samlet indsats, da flere af målgrupperne, metoderne og problemstillingerne er oplappende.
Jeg har derfor bedt, Sundhedsstyrelsen om at komme med et oplæg til en forebyggelsesindsats på dette område, så vi sikrer, at der ske en samlet indsats ud fra en sundhedsfaglig vurdering.