Dato:            21. februar 2007

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2006-1533-61

Sagsbeh.:   heb

Fil-navn:       SUU 59

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 59 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 2. november 2006

 

Spørgsmål 59:

"Ministeren bedes oplyse, om det kan have rigtighed, at der blandt læger og sygeplejersker er ca. 5000 medicinmisbrugere og i givet fald, hvad man gør ved problemet?"

 

Svar:

Jeg har indhentet følgende udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Sundhedsstyrelsen har ikke kendskab til konkrete opgørelser over antallet af medicinmisbrugende læger og sygeplejersker, som efterspurgt i spørgs­målet.

 

Det er indledningsvist op til arbejdsgiveren at påse, at den enkelte sundhedsperson er kvalificeret til at påtage sig det pågældende arbejde, herunder at vedkommende fx ikke har et misbrugsproblem der vil kunne bringe patientsikkerheden i fare. 

 

Sundhedsstyrelsens primære muligheder for at opdage et konkret misbrug af medicin eller andre euforiserende stoffer er begrænsede, idet styrelsen ikke har nogen opsøgende virksomhed, men handler på baggrund af indberetninger, som typisk kommer fra arbejdsgivere og kolleger. Det er med andre ord afgørende, at tilsynsmyndighederne bliver kontaktet af fx arbejdsgiverne hvis der er mistanke om at en sundhedsperson har misbrugsproblemer, så vedkommende kan komme i behandling og tilsyn. En del sundhedspersoner arbejder imidlertid selvstændigt, og har ingen arbejdsgiver, som kan opdage et evt. misbrug, og i disse tilfælde er Sundhedsstyrelsen afhængig af indberetninger fra fx kolleger, patienter eller andre.

 

Når sundhedspersonen er startet i kontrol og tilsyn, har embedslægerne ofte kontakt til vedkommendes behandlingssystem, ligesom der uvarslet udtages urinprøver.

 

Det skal her pointeres, at sundhedspersoner der er i aktiv misbrugsfase og udgør en fare for patienterne, ikke får lov at arbejde. I disse situationer vil den pågældende typisk blive sygemeldt, og først genoptage sin faglige virksomhed, når vedkommende er i et stabilt behandlingsforløb, og det skønnes, at der ikke foreligger fare for patienterne.

 

Når først mistanken er vakt eller tilsynsforløbet etableret, er der forskellige muligheder i medfør af lov nr. 451 af 22. maj 2006 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, § 6, som kan anvendes i tilsynet. Der kan således fx udstedes påbud om, at vedkommende sundhedsperson skal medvirke ved en nærmere angive form for kontrol for misbrug, eller skal underkaste sig en undersøgelse ved fx en speciallæge i psykiatri.

 

Såfremt sundhedspersonen ikke ønske at medvirke ved tilsynsforløbet, eller dette ikke forløber hensigtsmæssigt, kan Sundhedsstyrelsen udstede påbud om at den pågældende skal indstille sin faglige virksomhed (arbejdsforbud).

 

Overtrædelse af et arbejdsforbud er autorisationsfratagelsesgrund.

 

Sundhedsstyrelsen har i år 2006 været i kontakt med i alt 101 sundhedspersoner vedrørende misbrug og/eller psykiske problemer, og udstedte 9 påbud om tilsyn og kontrol, og 4 personer fik arbejdsforbud. Herudover er embedslægerne løbende i kontakt med sundhedspersoner vedrørende samme forhold, men omfanget af disse kontakter er Sundhedsstyrelsen ikke bekendt med.”