Dato:            27. juni 2007

Kontor:         Sundhedsstatistik

J.nr.:             2007-12100-317

Sagsbeh.:   MID

Fil-navn:       Suu569.svar

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 569 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 31.maj 2007

 

Spørgsmål 569:

"Ministeren bedes redegøre for omfanget og karakteren af speciallægers og overlægers bijob? Herunder bedes bl.a. oplyst,

- hvor mange speciallæger og overlæger, der har bijob

- karakteren af bijobbet og hvor mange timer det drejer sig om,

- er der geografiske forskelle i forhold til udbredelsen af bijob, 

- er der specialer, der er særligt kendetegnet ved lægerne har et stort omfang af bijob."

 

Svar:

På baggrund af Bevægelsesregisteret, som omfatter en opgørelse af levende, herboende, aktive speciallæger (herunder overlæger), er det muligt at opgøre speciallægers primære beskæftigelse og sekundære beskæftigelse (bijob).

 

Ved udgangen af 2004 var der i alt 12.280 registrerede speciallæger ansat i den offentlige og private sektor, heraf havde 2.740 et bijob, hvilket svarer til en andel på ca. 22 pct., jf. tabel 1.

 

Ser man specifikt på de 6.156 speciallæger med primær ansættelse på offentlige hospitaler, havde 1.608 speciallæger et bijob svarende til ca. 26 pct., jf. tabel 1.

Tabel 1: Speciallæger med bijob. Antal og andel i procent pr. 31.12.2004

Primær beskæftigelse

I alt

 med bijob

Alle speciallæger (offentlige og private sektor)

12280

2740

 

 

22,3%

Heraf speciallæger på offentlige hospitaler

6156

1608

 

 

26,1%

Kilde: Sundhedsstyrelsen. Bevægelsesregisteret.

 

Angående karakteren af speciallægernes bijob fremgår det af Bevægelsesregisteret, at knapt to tredjedele af de 2.740 speciallæger med bijob har bijob uden for sundhedssektoren, herunder i undervisningssektoren og medicinalindustrien. Ca. en fjerdedel har bijob i hospitalssektoren, heraf langt størstedelen (ca. 90 pct.) på offentlige hospitaler. Endelig har ca. 15 pct. bijob i praksissektoren.

 

I Bevægelsesregisteret er der ikke oplysninger om, hvor mange timer speciallægerne arbejder.

 

For så vidt angår spørgsmålet om geografiske forskelle i udbredelsen af bijob er der tale om begrænsede forskelle mellem regionerne. Region Hovedstaden ligger med ca. 25 pct. over gennemsnittet på ca. 22 pct., mens Region Sjælland har den laveste andel på ca. 18 pct., jf. figur 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kilde: Sundhedsstyrelsen. Bevægelsesregisteret.

 

Vedrørende spørgsmålet om, hvorvidt der er specialer, som er særligt kendetegnet ved, at lægerne har et stort omfang af bijob, ligger speciallæger i intern medicin generelt højere end gennemsnittet. Endvidere er der en relativt høj andel af bijob blandt specialerne klinisk farmakologi og klinisk genetik, jf. bilag 1 ”Oversigt over speciallæger med sekundær beskæftigelse fordelt på speciale”.