Dato:            2. juli 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12103-641

Sagsbeh.:   hbg

Fil-navn:       Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 554 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 29. maj 2007

 

Spørgsmål 554:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra speciallæge Gerd Lyng vedrørende behandling af problemer med bevægeapparatet, jf. alm. del. – bilag 539"

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet bedt Sundhedsstyrelsen om en udtalelse. Sundhedsstyrelsen udtaler, at:

 

”Muskuloskeletal Medicin opfylder til fulde de kriterier, der kan kræves af et fagområde i forhold til et speciale.

 

Muskuloskeletal Medicin er et arbejdsfelt, hvor mange speciallæger har deres naturlige arbejde og samarbejde, og det er netop denne status som overbygning over mange andre formelt autoriserede faggrupper, der er fagområdets styrke. Idet diagnosticeringen og behandlingen af patienter med muskel- og skeletlidelser finder sted mange steder, anser Sundhedsstyrelsen det mest hensigtsmæssigt, at det er en speciallæge i almen medicin, evt. i samarbejde med andre faggrupper, der i første omgang har kontakten med patienten.

 

Sundhedsstyrelsen må fastholde, at der i den lægelige videreuddannelse kun er ét formelt niveau; speciallægeuddannelsen. Selvom et fagområde ikke er formelt autoriseret betyder det dog ikke, at et videnskabeligt selskab ikke kan lave en formel uddannelse på området og eventuelt udstede et diplom for en sådan efteruddannelse, såfremt det ønskes.”

 

Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Sundhedsstyrelsen.

 

For så vidt angår den overenskomstmæssige dækning, må jeg henvise til, at det i givet fald må drøftes mellem Regionernes takst- og lønningsnævn og de praktiserende lægers organisation.