København, den 30. maj 2007

Sundhedspolitisk kt. j.nr.: 2007-1221-114


FADL

Foreningen af danske Lægestuderende

Bjarne Skjødt Worm

Blegdamsvej 3

2200 København N


 

 

Kære Bjarne Skjødt Worm

 

Tak for dit brev af 7. maj 2007, som du sender på vegne af Foreningen af danske Lægestuderende. I brevet skriver du, at regeringens beslutning om en omlægning af den lægelige videreuddannelse vil få betydelige konsekvenser for lægerne.

 

Jeg læser dit brev, som om FADL’s indvendinger mest af alt går på den 4-årsfrist, som indgår i den kommende omlægning af den lægelige videreuddannelse. Jeg er godt opmærksom på, at denne ændring for nogle læger føles som et voldsomt indgreb. Men jeg er også overbevist om, at der skal effektfulde midler til at løse den speciallægemangel, som vi i Danmark står overfor.

 

Vi ved at nogle læger i dag er meget længe om at gennemføre speciallægeuddannelsen, blandt andet fordi de bruger lang tid på at vælge speciale, eller fordi de venter på en stilling i ønskespecialet. Det er problematisk i en tid, hvor vi i den grad mangler speciallæger. Vi ved også samtidig fra Yngre Lægers uddannelsesenquete, at mange læger rent faktisk er parate til at vælge andre specialer, hvis det, der står øverst på ønskelisten, er svært at få.

 

Baggrunden for 4-årsfristen er altså, at vi i den grad har brug for kompetente lægers arbejdskraft, og at vi derfor må sikre, at lægernes kompetencestigning mod et højere kompetenceniveau bliver stejlere end i dag. Vi har simpelthen brug for en hurtigere og mere målrettet specialisering.

 

Denne ændring stiller selvfølgelig store krav til yngre læger, og ændringen vil derfor også blive ledsaget af yderligere karrierevejledning. Det indgår endvidere som en del af omlægningen, at der vil blive strammet yderligere op på kvaliteten af speciallægeuddannelsen.

 

Du skriver også i dit brev, at læger nu vil være tvunget til at skrive ph.d afhandlinger under studietiden. Jeg vil gerne i den forbindelse påpege, at der efter omlægningen fortsat vil være mulighed for at skrive ph.d. umiddelbart efter opnåelse af autorisation som læge, altså før turnusuddannelsen. 4-årsfristen forhindrer i øvrigt heller ikke, at en ph.d. gennemføres mellem turnus og start på hoveduddannelse. Men igen kræver det, at specialevalget træffes hurtigere, end det sker for mange læger i dag.

 

Afslutningsvist vil jeg gerne takke for invitationen til jeres såkaldte happening foran Christiansborg den 10. maj 2007, hvor jeg desværre ikke havde mulighed for at møde op.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lars Løkke Rasmussen