Dato:            23. maj 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12100-311

Sagsbeh.:   cbs

Fil-navn:       Dokument 1

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 520 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 14. maj 2007

 

Spørgsmål 520:

"Med henvisning til vedlagte artikel fra Urban Øst den 23. marts 2007: "Dårlig hygiejne dræber 3.265 patienter", og hvor Lægeforeningen formand bl.a. er citeret for at udtale, at "Hvis man ikke kan finde spritten, kan man ikke finde spritten" anmodes om ministerens kommentar til denne udtalelse, og hvordan ministeren synes den harmonerer med de initiativer, der har været taget i bestræbelser på at nedbringe antallet af sygehusinfektioner, bl.a. via smiley- og indberetningsordning. Hvad agter ministeren at gøre for at sikre, at forskrifterne for god håndhygiejne på sygehusene tages alvorligt og efterleves af sundhedspersonalet på sygehusene, således at den store andel af sygehusinfektioner og afledede dødsfald, der kan tilskrives dårlig hygiejne, kan mindskes?"

 

Svar:

Lægeforeningens formands udtalelse bekræfter, at hvis spritten er inden for personalets rækkevidde, så bruges den også flittigere. Derfor var jeg også glad for at kunne konstatere, at den seneste opdatering af data om hygiejne på www.sundhedskvalitet.dk viste, at antallet af vægplacerede håndspritsdispensorer var steget med 21 pct., svarende til næsten 5.000 flere spritdispensorer.

 

Regeringen har generelt meget stor fokus på at forbedre og styrke kvaliteten i sygehusvæsenet, herunder også hygiejnen. Jeg er overbevist om, at et af de vigtige redskaber i denne sammenhæng er offentliggørelse og formidling af information om kvaliteten – og herunder også hygiejnen – på landets sygehuse. Stigningen i antallet af spritdispensorer taler jo sit eget tydelige sprog.

 

I de kommende år forventer jeg, at navnlig akkrediteringen af alle danske sygehuse som led i den danske kvalitetsmodel, på grundlag af standarder og kvalitetskrav til hygiejnen i sygehusvæsenet, vil medvirke til at sikre en god hygiejne på landets sygehuse og dermed nedbringe antallet af infektioner.

 

Ansvaret for driften af landets sygehuse – og dermed også ansvaret for rengøringen og hygiejnen på de enkelte hospitaler – varetages i dag af regionerne. Jeg ved, at sygehusene har stor fokus rettet mod hygiejnen, og at de hele tiden arbejder på at gøre det bedre. På flere sygehuse kører løbende kampagner, der skal få sundhedspersonalet til at fokusere på hygiejnen, så den bliver en naturlig del af den daglige rutine. For nylig har der i Region Hovedstaden kørt en større kampagne om håndhygiejne.

 

I øvrigt oplyser Statens Seruminstitut, at det interaktive undervisningsmateriale om hygiejne, som er tilgængeligt på instituttets hjemmeside (http://www.ssi.dk/sw9345.asp), er flittigt brugt af såvel sygehuse som primærsektoren.

 

Endelig kan jeg oplyse, at Sundhedsstyrelsen i forbindelse med Danmarks tilslutning til WHO’s verdensomspændende kampagne ”Cleaner Care is Safer Care” besluttede, at styrelsens tilsynstema i 2008 skal være håndhygiejne. Temaet vil blive tilrettelagt i samarbejde med embedslægerne, Center for Forebyggelse og Statens Seruminstitut.