Dato:            29. juni 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-1520-40

Sagsbeh.:   cbs/hbg

Fil-navn:       Dokument 4

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 510 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 11. maj 2007

 

Spørgsmål 510:

"Skal den nye aftale om videreuddannelse af danske læger forstås således, at hvis en læge ikke inden 4 år har valgt speciale, så vil han eller hun aldrig kunne færdiggøre en speciallægeuddannelse?"

 

Svar:

For at sikre flere speciallæger har regeringen besluttet at omlægge den lægelige videreuddannelse. Omlægningen er aftalt gennemført med Danske Regioner og Lægeforeningen. I planerne indgår blandt andet en såkaldt 4-årsfrist. Fristen betyder, at yngre læger skal have påbegyndt sidste del af speciallægeuddannelsen (hoveduddannelsen) senest 4 år efter, at de har påbegyndt deres turnusuddannelse. Lægerne har således 4 år til at gennemføre turnus (1 år) og introuddannelse (½-1 år).

 

Der er lagt op til, at fristen forlænges ved barsel, ved ph.d. forløb samt ved langvarig sygdom.

 

Det er således korrekt, at 4-årsfristen skal forstås således, at en læge, der ikke har påbegyndt sin hoveduddannelse inden for 4-årsfristen, ikke kan få hoveduddannelsesstilling i Danmark og ad den vej blive uddannet som speciallæge. Lægen kan imidlertid fortsat arbejde som læge.