Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2. juli 2007 Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Â Sundhedspolitisk kt. J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2007-12103-626 Fil-navn:Â Â Â Â Â Â S 509
|
"Med henvisning til vedlagte artikel i Politiken den 10. maj 2007: â€Ny kræftmedicin kommer for sent til Danmark†bedes ministeren belyse udførligt, hvad baggrunden er for, at Danmark er meget langsom til at tage ny kræftmedicin i brug."
Det er ikke korrekt, at Danmark i sammenligning med andre lande er meget langsom til at tage ny kræftmedicin i brug. I artiklen bragt i Politiken den 10. maj 2007 henvises til en svensk undersøgelse foretaget af B. Jönsson fra Stockholm School of Economics og N. Wilking fra Korolinska Institute.
B. Jönsson og N. Wilking har i henholdsvis 2005 og 2007 publiceret to sammenligningsstudier af introduktionen af ny kræftmedicin. Begge studier dækker perioden 1999 til og med 2004. I rapporten fra 2005 sammenlignes introduktionen af 56 kræftpræparater i 19 europæiske lande, mens rapporten fra 2007 er udvidet til at sammenligne introduktionen af 67 kræftpræparater i 25 lande.
Studierne viser, at det afhænger af hvilken kræftmedicin, man ser på, hvordan Danmark falder ud. I sammenligningen af de europæiske lande er den overordnede konklusion, at Danmark ligger på europæisk gennemsnit i forhold til introduktion af ny kræftmedicin. Sammenlignes de nordiske lande, er det Norge, der falder ud som det land, hvor introduktionen af ny kræftmedicin går langsomst.
Går man ned i rapporternes delkonklusioner, og sammenligner de nordiske lande, ligger Danmark på europæisk gennemsnit, hvad angår introduktionen af kræftmedicin til behandling af brystkræft, mens Finland, Norge og Sverige ligger under det europæiske gennemsnit. I forhold til indførelse af bevacizumab (Avastin®) til behandling af tarmkræft ligger Danmark sammen med bl.a. Norge og Sverige under det europæiske gennemsnit.
I rapporterne fremhæves Danmark sammen med Frankrig for gennem nationale kræftplaner at have fokus pÃ¥, at patienterne skal have hurtigere adgang til ny kræftmedicin. Endvidere fremhæves Danmark for i 2006 at have bevilget ekstra 200 millioner til indførsel af ny kræftmedicin.Â