Â
"Hvad er ministerens kommentar til, at Lone De Neergaard, planchef i Sundhedsstyrelsen indrømmer, at der ikke er videnskabelig evidens for, at kvaliteten vil blive bedre, hvis man halverer antallet af skadestuer i Region Sjælland, jf. artikel i Dagens medicin den 29. marts 2007: "Vi fastholder PLO'erne skal visiteres"?"
Den nævnte artikel, herunder udtalelserne fra chefen for Sundhedsstyrelsens enhed for planlægning, vedrører akutberedskabet. Sundhedsstyrelsen fastsætter krav og anbefalinger til akutberedskabet med inddragelse af det rådgivende udvalg for specialeplanlægning. Formålet med dette arbejde er at sikre høj kvalitet i behandlingen uanset tid og sted. Sundhedsstyrelsens rapport om akutberedskabet bygger på den bedste, tilgængelige viden. Hvor der ikke foreligger sikker dokumentation, har ekspertgruppen og Sundhedsstyrelsen på en række områder måttet formulere krav og anbefalinger, som er baseret på sundhedsfaglige og organisatoriske vurderinger samt på sund fornuft. Omvendt gælder det, at der ikke er dokumentation for synspunkter, som anfægter rapportens anbefalinger.
Â
Sundhedsstyrelsens (foreløbige) anbefalinger om akutmodtagelse indebærer bl.a., at den akutte modtagelse af patienter på sygehusene skal foregå gennem en fælles akutmodtagelse på hovedfunktionsniveau og tilsvarende via traumecentre på højt specialiseret niveau. Herved opnås, at der er de nødvendige specialer samlet i akutmodtagelsen. Med henblik at sikre bæredygtige enheder på et fagligt forsvarligt niveau anbefaler Sundhedsstyrelsen, at befolkningsgrundlaget for fælles akutmodtagelser er 200.000-400.000. Sundhedsstyrelsen bemærker i den forbindelse, at der i alle regioner er områder, hvor geografiske eller andre lokale forhold nødvendiggør specifikke løsninger, som skal beskrives i regionens sygehus-/sundhedsplan. På baggrund af anbefalingerne vil akutmodtagelserne samlet set skulle samles på færre enheder end i dag. Sundhedsstyrelsens endelige anbefalinger vedrørende akutberedskabet forventes at foreligge i juni 2007. Regionerne vil skulle indhente Sundhedsstyrelsens rådgivning i forbindelse med blandt andet beslutninger om den fremtidige placering af akutmodtagelser.